Emilia Ilke bakom fasaden - By RUM
Annons
Design, Konst

Emilia Ilke bakom fasaden

Vi fick en pratstund med konstnären Emilia Ilke om drömprojekt, det aktuella Lindex-samarbetet och att aldrig börja jobba innan 10.

Annons

Konstnären Emilia Ilke har gjort sig känd för sina lekfulla kollage och formsköna motiv, som bland annat synts i mattform hos Layered, på Granit och nu senast i ledet Lindex – för vilka hon designat en kollektion med sovkläder för barn, baby och dam.

– Min målbild har varit att skapa mjuka unisex-plagg i ekologisk bomull som jag vill klä mina egna barn i, och nu är vi där!

Annons

Var kommer din inspiration från?

– Av att hålla på. Ju mer jag arbetar desto mer inspirerad blir jag. Uppdrag och samarbeten är inspirerande för då har jag en uppgift att lösa, det är kul!

Vad gör du när inspirationen tryter?

– Har jag något som måste göras men där jag kört fast så maskar jag hela dagen och jobb-racear på kvällen. Finns det inget särskilt uppdrag eller projekt som väntar så gör jag annat, träffar vänner, tränar, surfar på auktionssajter och Hemnet.

Annons

Hur, när och var arbetar du helst?

– Hemma vid matbordet eller i ateljén. Tid på dygnet spelar inte så stor roll, men jag har nog aldrig börjat arbeta innan 10.

Annons

Annons

Beskriv din stil som konstnär!

– Jag gör oftast kollage, det är ett arbetssätt som passar mitt temperament väldigt bra. Jag är dålig på att ta beslut och då är det skönt att kunna möblera om motiven in i det sista innan jag bestämmer mig. Det är svårt att beskriva min egen konst tycker jag, men får ofta höra att folk känner igen ”en Ilke”, så något signum finns antagligen där.

Har du något drömprojekt eller drömsamarbete?

– Jag drömmer om att göra den där stora lekparken för barn och vuxna som inte liknar någon annan park som tidigare gjorts. Jag är sugen att skapa något vars slutprodukt inte har ett kommersiellt syfte.

Emilia Ilke

Ålder: 37 år.
Bor: I en 1950-talsskola i Hägerstensåsen.
Gör: Konstnär på heltid.
Familj: Sambo och barnen Igor och Otis.
Instagram: @emiliailke
Webb: emilia.ilke.se

Annons

Publicerad i Rum Hemma nr 01-2022

Annons