En espresso med… designern Jenny Nordberg - By RUM
Annons
Design

En espresso med… designern Jenny Nordberg

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi designern Jenny Nordberg som verkar i gränslandet mellan tanke, hand och experiment.

Annons

Hej Jenny! Vad hoppas du på av det nya året?
– Det är väl ungefär samma som alla andra. Det jag hoppas mest är att kunna umgås fritt igen. Att kunna kramas, dricka vin och hänga.

Vad håller du på med just nu?
– I början av 2020 fick jag ett stort, spännande uppdrag av en grupp tillverkande företag i Småland. De vill ställa om sin produktion och bli mer hållbara. Det övergripande målet är att ha noll påverkan på vår omgivning redan 2025. Det är ambitiöst. Men jag tror att man måste sätta ordentliga mål för att komma någonstans. Jag har också några nya designsamarbeten på gång, men de kan jag inte berätta om riktigt än. Något jag dock kan berätta om är att ett av mina objekt kommer att dyka upp på S.Y.L.A Auctions instagramauktion mellan 4 och 7 februari. I övrigt har jag haft mycket mer tid att experimentera i ateljén under året och det kommer jag att fortsätta med.

Fler experiment i ateljén står på agendan inför 2021.

”Design är ett så bra verktyg för förändring”

Annons

Vad är det mest intressanta med design?
– En grej som är viktig för mig men som kanske inte alla tänker på om man inte jobbar med design är att design är ett så bra verktyg för förändring. Vi designer kan förändringsprocessen och vi kan mer än att bara ta fram en produkt, vi kan mer än färg och form. Exempelvis kan vi arbeta med den omställning som behövs i relation till klimatkrisen och pandemin. Fler och fler uppdragsgivare börjar inse det.

Jenny har bland annat ritat vasen Powder Vase för Hem, som för övrigt är nominerad till Rum-titlarnas årliga designpris, Swedish Design Awards by Rum, i kategorin Årets inredningsföremål.

Vad lärde du dig nyligen?
– Corona har gett mig, precis som så många andra, mycket mer tid hemma så jag har lärt mig den ädla konsten att tillverka vin. Jag har provat att göra maskrosvin, fläder- och rabarbervin och vin av palsternacka. Det mousserande fläder- och rabarbervinet drack vi på nyår. Det smakade… intressant. Maskrosvinet har varit mest lyckat hittills.

Om du hade obegränsat med pengar, vad skulle du köpa? Och vad skulle du göra om du fick 1 000 kronor att spendera?
– Om jag skulle köpa något riktigt dyrt, skulle det vara ett hus på ett berg, med full utsikt över havet åt det västra hållet i Sverige. Bor ju mitt i skogen nu men kommer från västkusten och kan sakna det. Och för tusen kronor skulle jag handla frön till ett vinterhärdigt yuzuträd, ett japanskt citrusträd vars frukter skördas på vintern.

Tack för kaffet, Jenny!

Annons