En espresso med … Dumt Café - By RUM
Annons
Design

En espresso med … Dumt Café

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi Siri Skillgate och Andreas Kojcevski Hansson som, tillsammans med Ebba Tham, arrangerade popup-kaféet och performancekonstverket Dumt café under Southern Sweden Design Days.

Annons

Hej Siri och Andreas! Varför är design viktigt?
Siri Skillgate: För mig personligen är det viktigt för att det är mitt jobb och min största passion. Det är det roligaste jag vet. Men det är en svår fråga eftersom det beror så mycket på personen som ska svara, och på kontexten. Design kan absolut förändra världen men för mig är det viktigt för att det är roligt. Det är som en meditation, en chans att gå in i något totalt så att allt annat stängs ute. Det är väldigt avkopplande. Och det är ett sätt att prova saker och utvärdera i efterhand. Design är ett bra verktyg för att öva sig på att inte vara så dömande mot sig själv.

Blommor på Dumt Café

”Design är ett bra verktyg för att öva sig på att inte vara så dömande mot sig själv”

Annons
Interiör på kaféet och performancekonstverket Dumt Café
Dumt Café var ett kombinerat kafé och performancekonstverk under Southern Sweden Design Days.

Vad har ni lärt er nyligen? 
Andreas Kojcevski Hansson: När vi planerade kaféet hade vi en idé om att göra något performativt. Vi ville inta en aktiv utställarroll och skapa något där vi kunde vara oss själva och något som kändes lekfullt. Lärdomen är att det var helt rätt tänkt och jätteroligt, men också otroligt påfrestande. Det fanns ingen som helst paus någonstans. Vi är vana att jobba väldigt intensivt inför en premiär eller en vernissage, men här fortsatte det bara. Vi skulle servera också. Och plocka undan allt efter designdagarna. Jag blev en sådan som sa: ”Nej, jag kan inte svara på mejl. Jag har serverat tårta i fyra dagar.” 
Siri: Vi drev ett kafé i en lokal som inte alls är anpassad för det. Och inställningen var: det här är ett dumt kafé. Om något blir tokigt, om folk får vänta eller något oförutsett händer så är det en del av performance-grejen. Olika besökare hade olika förväntningar; vissa tänkte att det var en utställning och andra trodde att vi hade öppnat ett vanligt kafé.

”Vi var handelsresande i fula prylar”

Vad är det roligaste som händer den här veckan?
Siri: För mig är det att jag håller på med ett samarbetsprojekt med den danska keramikern Maria Lenskjold. Vi är ute på mitt lantställe på Möja i Stockholms skärgård. Vi mergar våra keramiska verk och planerar att ställa ut i höst. Men vi vet inte var, eftersom vi inte vet vad det kommer att bli. Vi utgår från min teknik och hennes former. Vi har träffats på Instagram. Jag har träffat massor med nya konstnärskompisar på Instagram under Corona. 
Andreas: Jag ser fram emot mitt sommarlov. Jag jobbar som lärare på universitetet här i Malmö och sitter med mina sista rättningar nu. Sedan ska jag börja renovera ett hus.

Beskriv varandra med en mening var!
Siri: Andreas är otroligt smart, pedagogisk och rolig. 
Andreas: Dum, dummare, Siri Skillgate.

Målning av Karin Mamma Andersson
”Vi skulle vilja tipsa om Karin Mamma Anderssons nya utställning på Louisiana. Känns kul att tipsa om ett publikt evenemang, även om ingen av oss ännu sett utställningen (öppnade i går!).”
Kaffe på Dumt Café
En kopp kaffe! Fast inte här på By Rum, utan på Dumt Café.

Vad är det fulaste ni vet?
Siri: Jag satt och rev trasor till en väv jag håller på med och tänkte: ”Det här är verkligen ett jättefult tyg. Det har alltid varit fult och kommer alltid att vara fult. Det är bara ett fult tyg, det kan inte ens skylla på att det brukade vara trendigt eller något sådant.” Men jag kan inte riktigt säga varför det är så fult. Det blir en filosofisk fråga. 
Andreas: Du menar att allting inte går i vågor? Det här tyget har en fast estetisk punkt. Och det är fulhet. I några uppdrag vi har haft för andra skulle det alltid inkluderas något fult i kollektionerna.
Siri: Ja, vi har gjort många fula saker. 
Andreas: Vi var handelsresande i fula prylar. Men beställarna tyckte nog att det var fint. 
Siri: Det var en viktig del i mitt skapande. Om vi återknyter till första frågan så är det också ett bra sätt att inte vara så dömande och i stället tänka: Jag ska göra något dumt. 
Andreas: Vi stångades mycket med det, med insikten om att ”det här är inte för dig”. 

Siri: Tanken med det dumma kaféet var aldrig att det skulle vara världens bästa kafé. Det skulle ju vara dumt. 
Andreas: Utmaningen blev att inte göra det för dumt. Det måste fortfarande vara meningsfullt för människorna som kom dit. 
Siri: Ja, man vill uppleva något men inte bli snuvad på konfekten.

Tack för (det dumma) kaffet, Siri och Andreas!

Annons