En espresso med… Hanna Wendelbo - By RUM
Annons
Design, Trädgård

En espresso med… Hanna Wendelbo

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi designern och odlaren Hanna Wendelbo och pratar om hennes signum – blommor.

Annons

Hej Hanna! Du har ett nära förhållande till blommor både i ditt skapande och rent faktiskt i ditt odlande. Hur hittade du till blommorna?
– Jag tror att de har varit med hela tiden. Mamma och pappa har en trädgård och gillar den men är inte överdrivet superintresserade. Morfar däremot hade två enorma trädgårdar, en hemma och en på lantstället. Han hade en stor rhododendron som växte i trädgården vid deras stora funkisvilla och blommade på mormors födelsedag den 28 maj. Men mormor ville hellre fira sin födelsedag i sommarstugan vid havet, utan rhododendron … Farmor var också en fantastisk odlare. Det är många som vittnar om hur den generationen odlade och var duktiga på att bruka jorden på ett sätt som vår föräldrageneration aldrig var. Mina barn kommer säkert aldrig att odla! När vi köpte det här huset hade vi renoverat så många lägenheter att vi var helt slut. Vi ville inte renovera, bara flytta in och känna glädje så vi köpte ett nyckelfärdigt hus. Men vi satte såklart genast igång att göra om hela trädgården.

”Under pandemin har jag känt hur fantastisk skogen är på att skänka sinnesro så de tankarna och känslorna försöker jag rita in”

Annons

Vad jobbar du med just nu?
– Det är så klart så hemligt … Men några saker kan jag berätta om. Jag har ritat mönster till en klädkollektion för Kristin Lagerqvist, alltså Krickelin. Den kommer ut när man är som mest sugen på att gå med bara ben. Det har varit ett underbart samarbete. Jag har också gjort klart den här säsongens tapetkollektion för Midbec och håller på med nästa som kommer att ha skogstema. Under pandemin har jag känt hur fantastisk skogen är på att skänka sinnesro så de tankarna och känslorna försöker jag rita in. Jag har även fått i uppdrag att designa, odla och beställa alla blommorna till Bigården i Norrvikens trädgårdar. Jag har valt en honungsfärgad färgskala. Gult är en ful färg för många blomsterälskare och jag tänker bråka lite med dem. Den invigs den 5 juni men Bigården kommer att vara som vackrast på Biets dag den 7 juli.

”Den bästa blomman är den som är i säsong”

Vad har du lärt dig nyligen?
– Svår fråga, men intressant! Jag håller på med ett jätteexperiment i mitt odlande. Jag har ställt upp ett bubbelplasttält inuti mitt växthus och det verkar gå jättebra. Jag kan så klart säga med större säkerhet i juni men det är ett pågående experiment som lär mig mycket. Sedan lärde jag mig också hur man producerar sina egna filter i Lightroom häromdagen. Jag har velat lära mig det jättelänge och tillslut satte jag mig bara framför Youtube och körde. Jag hittade ett filter som jag blev supernöjd med och kommer att använda i ett kommande projekt.

Ditt Instagramkonto är en guldgruva för att oss som älskar blommor och trädgård men nu är det dags att välja, vilken är den bästa blomman? 
– Jag säger så här, att den bästa blomman är den som är i säsong. Jag får spel på alla som postar bilder på luktärtsbuketter nu. De luktärterna är importerade och kommer långt härifrån så för mig blir det bara ofräscht. Men när de kommer naturligt här vid midsommar är de fantastiska.

Om man vill börja i det lilla, hur gör man vardagen mer blomstrande?
– Får jag lov att svara att man klär sig i blommor och har blommiga tapeter? Och kanske tar en liten stickling eller två från en pelargon. Det blir lätt att sköta också.

Tack för kaffet, Hanna!

Annons