En espresso med … Lisa Hilland - By RUM
Annons
Design

En espresso med … Lisa Hilland

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi designern Lisa Hilland som bland annat ligger bakom varumärket Mylhta och just nu är aktuell med den nya kollektionen Spira.

Annons

Hej Lisa! Det är mycket snack om trä just nu. Måste man älska trä om man är designer?
– Nej, det är naturligtvis valfritt! Men det är svårt att inte älska trä med alla dess fördelar. Det är en förnyelsebar materialkälla och växande skog absorberar dessutom koldioxid. Undersökningar visar också att vi mår psykiskt bättre om vi omger oss med trä och trämöbler. Det är ju inte så konstigt, vi är en del av naturen. Jag har alltid varit nära naturen och det vill jag fortsätta med, för då mår jag som bäst. När jag var liten var jag med när mina föräldrar avverkade skog och byggde hus i Jämtland, och när de planterade skott. Det känns bra i magen att designa i trä. Men man måste läsa på, vara kritisk och se till att använda trä som kommer från ett ansvarsfullt, hållbart skogsbruk. Till Lilla Furuhyllan som jag gjorde i samarbete med Malmstens använde vi ursprungsmärkt trä. Då ser man precis varifrån det kommer och hur det har avverkats. Det träet kommer från Kårböle i Hälsingland. Det är en dröm för mig att skapa design som jag kan stå för i alla led.

Lilla Furuhyllan togs fram i samarbete med Malmstens.
Foto: Ida Magntorn

”För att kunna vara och verka i den där skaparglädjen krävs att man är väldigt ärlig mot sig själv”

Annons
Skärmvägg ur nya kollektionen Spira.

Vad jobbar du med just nu?
– Det händer mycket spännande. Kadi Harjak, som äger NK Inredning, och jag jobbar vidare med nya samarbeten. Jag kommer att vidareutveckla Mylhta-kollektionen Spira. Det är så roligt när man får positiv respons. Vi ska bland annat prova att göra en soffa i ett ljusare träslag. Sedan ritar jag även på projekt för Ikea, men de kommer inte att vara i butik förrän om två år. Jag förbereder mig också inför Southern Sweden Design Days som går av stapeln på ett eller annat sätt i slutet av maj.

Vad är det svåraste med att vara designer?
– Att vara designer är det mest underbara som finns med all skaparglädje och kreativitet. Men för att kunna vara och verka i den där skaparglädjen krävs att man är väldigt ärlig mot sig själv. Man kan inte lura sig själv när det gäller fundamentala saker. Det kräver enorm självrannsakan och man måste våga släppa fram sin intuition och riskera att göra fel. Man måste strunta i vad andra tycker. Branschen kan vara tuff. Det kräver självdisciplin och att man arbetar med sitt inre.

Vad har du lärt dig nyligen?
– Jag försöker lära mig allt jag kan om hållbarhet och lär mig hela tiden saker av de duktiga människorna jag träffar. Jag söker upp information och lyssnar på poddar och radioprogram. Och projektet jag gjorde tillsammans med Svenskt Trä lärde mig så oerhört mycket om svensk träproduktion.

Hur ser den perfekta dagen ut?
– Den börjar med att jag stiger upp tidigt. Jag är en morgonmänniska. Jag sätter mig med en kaffe och planerar dagen innan resten av familjen stiger upp. Får iväg några mejl. Sedan hjälper jag mina döttrar med frukost och ordnar med grejer innan de går till skolan. Därefter jobbar jag intensivt hela förmiddagen. Det brukar gå fort och framåt 13.30 tar jag lunch och går en promenad med min hund, en terrier brasileiro. Efter det jobbar jag ett par timmar till. Sedan kommer flickorna hem och vi fikar och gör läxor. Lagar mat tillsammans. Sedan jobbar jag kanske några timmar till. Men en rolig dag kan se ut på så många sätt. Ibland är jag i min skapandebubbla och ibland är jag ute och träffar folk hela dagen. Jag tycker om att alla dagar är olika.

Tack för kaffet, Lisa!

Lisas terrier brasileiro och Mylhta-pall.
Annons