En espresso med … Morten & Jonas - By RUM
Annons
Design

En espresso med … Morten & Jonas

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi Jonas Norheim som tillsammans med Morten Skjærpe Knarrum utgör designduo Morten & Jonas. De är snart är aktuella med nya produkter för det norska varumärket Northern och tycker att det finns för få bra stolar i världen.

Annons

Foto: Inger Marie Grini

Hej Jonas! Du jobbar tillsammans med Morten Skjærpe Knarrum. Vad gör er till ett bra team?
– Vi är en bra duo eftersom vi kompletterar varandra så bra. Mortens bästa egenskap är att han är så optimistisk. Även om något går åt skogen kan han vända det till en fördel. Och sedan är han en väldigt trevlig person också! Vi träffades på skolan och första halvåret förstod jag inte alls vad han sa eftersom han har en ganska speciell dialekt. Men jag förstod direkt att det var värt att fortsätta försöka förstå.

Vad har du lärt dig nyligen?
– Morten har köpt en svarv som han ska lära sig använda. Vi bygger ofta våra egna prototyper. Och jag ska bygga en terrass, precis som resten av Norge, och håller på att läsa på hur man gör.

Jonas Norheim och Morten Skjærpe Knarrum utgör designduon Morten & Jonas
Annons

”Man kan designa hur många fina produkter som helst men om man inte hittar rätt producent till dem har man inget”

Vad är det roligaste som händer den här veckan?
– Vi ska plåta våra nya produkter för Northern. Det är lampor och möbler, och de kommer att lanseras under Designer Saturday i höst. Tyvärr krockar det med Milanomässan… Men i alla fall så ska vi ut på en ny, spännande location – en cellulosafabrik i Tofte.

Lampan Blush av Morten & Jonas för Northern
Lampan Blush av Morten & Jonas för Northern.

Vad är det svåraste med att vara designer?
– Det är ju något av en kliché men det är väl att överleva och få ut sina produkter. Man måste hitta rätt producent att jobba med och få till ett bra samarbete, och det tar tid. Man kan designa hur många fina produkter som helst men om man inte hittar rätt producent till dem har man inget. Det måste bli en kärlekshistoria mellan designern och producenten. Har man roligt tillsammans och har bra kommunikation så blir det bra produkter.

Vad finns det för lite av i världen?
– Först tänkte vi säga ”stolar”, men mest på skämt för det finns ju verkligen inte för få stolar i världen. Däremot finns det alldeles för få bra stolar. Men som världen ser ut i dag måste man också säga att det finns för lite rättvisa och för lite vaccin.

Tack för kaffet, Jonas!

Annons