En espresso med … designgruppen Navet - By RUM
Annons
Design

En espresso med … designgruppen Navet

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi Lina Huring och Maria Johansson, två av medlemmarna i designgruppen Navet, baserade i Stockholm och Milano.

Annons

Omslagsfoto: Marcus Palmqvist

Hej Lina och Maria! Navet består av fyra personer. Ni är ett riktigt team. Vad är det bästa och det sämsta med att jobba tillsammans?
Maria: I långa loppet finns det bara bra saker, tycker vi. Det är fantastiskt roligt att jobba och bygga något tillsammans. Och vi känner varandra tillräckligt väl för att våga ifrågasätta och utmana. Vi är både kompisar och kollegor. Vi träffades från början via olika designskolor.

Vad jobbar ni med just nu?
Lina: Vi jobbade mycket med utställningen vi hade i Stockholm under designveckan så klart. Sedan jobbar vi med en deli i Milano, in närheten av villa Necchi Campiglio. 
Maria: Vi arbetar också med ett kontor som ligger i Kalmars hamn med utsikt över slottet. 

Annons

Lina: Och med några butikskoncept. Men de är tyvärr hemliga än så länge… Vi har även privata kunder som vi hjälper med inredning. Dessutom jobbar vi vidare på glasprojektet som vi lanserade till vår utställning. Vi brukar säga att vi står på två ben: Spaces, som är vår konsultverksamhet inom inredning och koncept, och Objects vilket innebär möbler och objekt vi tillverkar och säljer.

Foto: Stefan Bergkvist

”Om produkten inte tillför något så skrotar vi idén. Vi är inte så sentimentala.”

Hur vet man om något är bra design?
Maria: Det är en svår men bra fråga! Vi utgår från hur vi själva brukar tänka när vi formger. Eftersom vi alla jobbar tillsammans med produkterna blir det som ett gemensamt filter. Har vi en bra känsla allihop, då är det nog ganska bra design. Om produkten inte tillför något så skrotar vi idén. Vi är inte så sentimentala. 
Lina: Efter att ha jobbat tillsammans sedan 2012 har vi en ganska tydlig bild av vad som är Navets smak, det är en mix av alla våra smaker.

Vilken är den bästa designutställningen ni någonsin besökt? 
Lina: Vi gillar att besöka hus och lägenheter där man ser spår av någons liv – en samlares, en arkitekts eller konstnärs. Det är nästan alltid bra. Det finns mycket att titta på, många objekt både från deras egen produktion och saker av andra som de har valt ut. Det blir som att titta in i någons hjärna.
Maria: Vi kan nämna platser som Karin Larssons hus i Sundborn, Salvador Dalis sommarhus i Portlligat, Ricardo Bofills hem La Fábrica utanför Barcelona, Massimo De Carlo-galleriet ritat av Piero Portaluppi och Åke Axelssons hem och ateljé i Vaxholm. Man får se noga utvalda föremål som dessa personer levt ett helt liv med.

Vad har ni lärt er nyligen?
Lina: Den stora grejen vi lär oss hela tiden är hur vi ska utveckla och driva Navet vidare. Vi konstruerade en webbshop lite snabbt när pandemin kom. Och nu har vi drivit galleri i några veckor med utställningen Navet & Friends. Nyligen arbetade vi med ett stall och då handlade det om att sätta sig in i hästarnas behov. Alla projekt lär oss något nytt. 
Maria: Vi har blivit duktiga på att anpassa oss. Det är inte bara negativt att behöva hitta nya vägar, utan också roligt. Tittar man på Clamp Tray exempelvis så lever den sitt eget liv nu på Instagram, den är nästan som en liten varelse. Vi var lite trötta på den ett tag men nu är vi glada och stolta. Den har lärt oss hur det går till att ha en egen produktion.

Tack för kaffet, Navet!

Foto: Marcus Palmqvist
Annons