En espresso med … Taf Studio - By RUM
Annons
Design

En espresso med … Taf Studio

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi Gabriella Lenke och Mattias Ståhlbom som tillsammans driver designstudion Taf Studio och just nu experimenterar med ljus.

Annons

Foto ovan: Johan Knobe

Hej Gabriella och Mattias! Vad är det roligaste som händer den här veckan?
Gabriella Lenke: Vaccineringen, kanske? Och våren, värmen och grönskan!
Mattias Ståhlbom: Vi har börjat med ett nytt kitchenware-projekt som ska lanseras till Stockholm Furniture Fair. Vi har aldrig jobbat med den här producenten tidigare och den fasen när allt är helt nytt är så kul. En annan rolig sak är att en av möblerna vi ritade till Nationalmuseum tillsammans med Artek, stolen Atelier Chair, får en kompis: pallen Atelier Stool. Man kan köpa den nu, och den kommer också att finnas på plats i kaféet på Östasiatiska museet. Vi har jobbat både med kaféet och med utställningen Boro som precis har öppnat. Den handlar om den japanska textiltekniken. Väldigt spännande!

Taf Studio har ritat Atelier Stool för Artek
Pallen Atelier Stool är en uppföljning på stolen Atelier Chair som Taf och Artek gjorde till Nationalmuseum.
Annons

”Våra experiment är väl inte helt vetenskapliga men har givit oss mycket”

Ja, just det. Ni ritar mycket utställningsarkitektur. Vad gör något till en bra utställning?
Mattias: En viktig grundförutsättning är att innehållet är intressant och kul, så klart. Annars blir vårt jobb jättesvårt. Då måste vi trolla med knäna. I ideala fall ska utställningsarkitekturen vara underordnad innehållet och hjälpa till pedagogiskt. Det svåra är att den samtidigt inte får vara för underordnad eller övertydlig. Och den måste hjälpa till att skapa vackra och intressanta rum med en egen identitet. Jobbar man tillsammans med en skicklig kurator underlättar det mycket. Det handlar om att locka fram rätt känsla i rummen. Sedan är det också en bonus om utställningen gör sig bra på bild i dessa Instagram-tider. 
Gabriella: Vi jobbar mycket med planlösningen. Det måste finnas en pedagogisk idé. Men den får, som Mattias säger, inte vara övertydlig. Vi jobbar mycket med förnimmelser. Man ska inte blåsa allt krut direkt utan gömma något bakom ett hörn eller i nästa rum så att besökaren fortsätter vara nyfiken. Man ska bli taggad på att gå vidare i utställningen. Vi använder exempelvis semitransparenta ytor så att besökaren kan skymta något på andra sidan, eller hörn som gör att man vill gå runt och titta.

I studion hos Taf Studio
I studion hos Taf Studio.

Vad har ni lärt er nyligen?
Gabriella: Jag har lärt mig att vara uthållig. Det har med pandemin att göra; många grejer tar längre tid.
Mattias: På sista tiden har vi gjort en massa egna ljuslaborationer. Vi håller på med en ny familj lampor som ska innehålla en enkel ljuskälla som man ska kunna byta ut, lite som förr i tiden när man bytte glödlampa. Vi har gjort flera egna tester och experiment, och det har vi inte gjort tidigare när vi jobbat med lampor utan då har producenten hållit i dem. Våra experiment är väl inte helt vetenskapliga men har givit oss mycket.

”Efter att ha besökt Piet Oudolfs nya landskapsarkitektur/trädgård utanför Vitra Haus i höstas har vi tittat mycket på hans arbeten” – Tar Studio om något de gillar just nu.

Vad har överraskat er mest i arbetslivet?
Mattias: Att veckorna går så himla fort och att allt tar så mycket längre tid än man tror hela tiden. Jag hade en del väldigt tråkiga extraknäck när jag var yngre. Exempelvis skruvade jag på locken till vitaminburkar på löpande bandet. Där kändes varje minut som en evighet så jag antar att tiden går snabbt nu för att jag har roligt.

Beskriv varandra med en mening var!
Mattias: Bella är väldigt positiv och optimistisk, och det kan vara ett bra komplement till mig – och hon är grym på att göra planlösningar. 
Gabriella: Mattias är rolig och underfundig; mycket bra egenskaper när det kommer till samarbete.

Tack för kaffet, Taf!

Annons