En espresso med … Tekla Evelina Severin - By RUM
Annons
Design

En espresso med … Tekla Evelina Severin

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi inredningsarkitekten och färgexperten Tekla Evelina Severin och får följa med in i hennes färgstarka vardag.

Annons

Hej Tekla! Vad jobbar du med just nu? Är det hemligt?
– Ja, lite hemligt är det ju… Är i uppstartsfasen i flera olika nya projekt, men jag har just klarat av flera stora jobb. Ambitionen var att få loss tillräckligt med tid till att vår nya katt skulle flytta in. Och sen hade jag lite tur också. Något spännande som jag kan berätta om är mitt samarbete med 3D-konstnären Anna Broeng. Vi har designat ett digitalt space i tre delar. Det är nytt för mig. Jag älskar fotografi för att det är på riktigt, men 3D är något helt annat. Jag brukar skissa digitalt i början av projekt men har aldrig gått vidare på det här sättet tidigare, rent konstnärligt. Man kan skapa väldigt drömmiga destinationer utan att resa någonstans. Sedan har jag också jobbat med en klädkollektion. Det var ett helt annat sätt att arbeta än jag är van vid, med långa ledtider. Kollektionen kommer att vara i butik globalt 2022-2023. Det var learning by doing för min del eftersom jag inte jobbat så mycket med textil tidigare. Jag är van vid att det går snabbare fram till färdig produkt/projekt men det var ett härligt uppdrag.

Tekla Evelina Severins färgstarka arbetsplats
Teklas arbetsplats – ett kontor värdigt kreativt arbete.

”Det finns många skolor när det gäller att arbeta med färg. Jag tänker inte på sådant utan går på magkänsla”

Annons

Vad har du lärt dig nyligen?
– Jag är något av ett control freak när det gäller att planera projekt, fixa med ljuset, skissa fotovinklar och så vidare, men när det gäller färgsättning är jag mer intuitiv. Det finns många skolor när det gäller att arbeta med färg, man kan använda nyanser som är ton i ton eller har samma svarthet, vithet eller ljusskala. Jag tänker inte på sådant utan går på magkänsla. Men jag har precis läst om hur designern Verner Panton jobbade med färg i Mira X-kollektionen. Han utgick från åtta rena färger, med åtta ljusstyrkor och fem mönster, sedan angrep han utmaning på ett matematisk sätt. Helt i motsats till hur jag arbetar. Det är så intressant. Han var på samma gång maximalist och en strikt matematikprofessor.

Hylla från Montana, färgsatt av Tekla Evelina Severin
Hylla ur Montanas kollektion Montana Free x Teklan Edition, färgsatt av Tekla.

Vad är det roligaste som händer den här veckan?
– På ett privat plan är det fortfarande att hänga med vår ninjakatt som precis flyttat in. Men om vi ska prata jobb så är det att ta fram nya färger för samarbeten, det är lika roligt varje gång. Jag sitter här med en massa materialprover från Tonitons samarbete med Marbodal som resulterat i sex Toniton-kök med fronter, egna beslag och bänkskivor.

”Jag har alltid provat på många saker och de tillsammans har gjort att jag har hittat min väg”

Annons

Om april var en färg, vilken färg skulle månaden vara?
– Det är svårt att välja bara en färg så jag skulle säga lila och gult i kombination. Jag tänker inte på påskgodis utan på vårsol och en föraning om sommar, sol och glada tider. Och vårkrokus så klart!

3D-miljö ur projektet Infinity Mansion av Tekla Evelina Severin och 3D-konstnären Anna Broeng
3D-projektet Infinity Mansion som Tekla och 3D-konstnären Anna Broeng har arbetat med tillsammans.

Vilket är det bästa misstaget du någonsin gjort?
– Det händer ju hela tiden att en bild blir på ett annat sätt än jag har tänkt – och bättre! Men rent generellt är nog mitt bästa misstag att inte lyssna så mycket på andra. Det sägs alltid att man ska välja ett mål och jobba mot det, men jag har alltid provat på många saker och de tillsammans har gjort att jag har hittat min väg. Och när jag blev frilans sa folk ”Ta alla jobb du erbjuds” men det är ett dåligt råd. Man måste välja noga och leverera bra grejer. Både för sin egen mentala hälsas skull och för att företagen som anlitar en ska bli nöjda och få det de faktiskt anlitade en för.

Tack för kaffet, Tekla!

Annons