Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn, för att prata om Josef Frank och vad som är hemligheten bakom Svenskt Tenns framgång.
Hej Thommy! Vad är det roligaste som händer den här veckan?
– Det är att vi öppnar vår sommarutställning Pepis Flora. Vi har samlat många av Josef Franks mest älskade blommönster, och vi återlanserar ett mönster som heter California som inte har funnits i produktion på 30 år. Visst längtar man efter de här glada, färgstarka mönstren nu när vi börjar se ljuset i tunneln och sommaren är här?

”En del av vårt varumärke är att vara djärva och visionära, precis som Estrid Ericson var”
Vad visste du om Svenskt Tenn innan du började jobba där?
– Jag är ursprungligen från Göteborg och kände inte till butiken så väl innan jag flyttade till Stockholm. Men när jag studerade modedesign på Beckmans så fick vi till uppgift att rita av Franks mönster för att lära oss hur han byggde upp dem. De är otroligt komplexa och hans sätt att skapa ett flöde i mönstret genom avancerade rapporteringar är helt unikt. Tänk att han satt vid sitt köksbord och ritade allt för hand, vilket jag tror gör att man känner handens närvaro i varje mönster, i varje detalj.

Ni samarbetar med så intressanta formgivare och konstnärer. Har du ett favoritsamarbete?
– Jag skulle svara att alla är favoriter, men på olika sätt. Vi har valt dem av en anledning – kanske har de en fantastisk estetik, något som kontrasterar, vilket gör att mötet med Svenskt Tenn blir spännande eller så är det en underbar kreatör som tillför något till vår samtid. Det är roligt med unga studenter som ser saker på ett annat sätt, och vi tycker om att vara med och upptäcka nya talanger. Vi gjorde ett projekt med tio internationella designstudenter för ett par år sedan där de fick göra samtida tolkningar av Josef Franks mönster, och flera av dem har vi fortsatt att samarbeta med. Det är intressant att hitta samarbeten som blir betydelsefulla med tiden. En del av vårt varumärke är att vara djärva och visionära, precis som Estrid Ericson var. I och med att Svenskt Tenn ägs av Kjell och Märta Beijers stiftelse, som delar ut all vinst till allmännyttig forskning, så kan vi arbeta mycket mera långsiktigt med varumärket än många andra företag.
”Han lånar detaljer från möbelhistorien och kombinerar ihop dem på sitt eget sätt”
Vad har du lärt dig nyligen?
– Jag har jobbat med Svenskt Tenn i snart 13 år och lär mig nya saker varje dag! I samband med den här utställningen har vi grottat ned oss i Josef Franks floramönster. Där hittar man nya saker hela tiden. Vi har suttit och granskat mönstren och tittat på blandningen av olika blommor och växter. Det som är spännande att se är hur han blandade riktiga växter med fantasiväxter och satte ihop dem på sitt fria och lekfulla sätt.

Vad är det som gör att Svenskt Tenns sortiment alltid känns aktuellt?
– Vad som är spännande med Franks möbelformgivning är att han lånar detaljer från möbelhistorien och kombinerar ihop dem på sitt eget sätt. Detta gör att vi ser och känner igen detaljerna, och de känns självklara och enkla att förstå och tycka om. En del av hans referenser går hela vägen tillbaka till Tutankhamon, i den Egyptiska pallen exempelvis, men han blandar det med 1950-talsestetik och det blir en tidlös helhet. Det gör att vi på Svenskt Tenn kan arbeta likadant, vi kan blanda hans formgivning med samtida formgivare som Carina Seth Anderson, Michael Anastassiades och Luca Nichetto. De fungerar tillsammans med Franks formgivning för att han var så fri.
Tack för kaffet, Thommy!