En tesil som håller hela livet - By RUM
Annons
Design

En tesil som håller hela livet

Vad har en tesil och carvingskidor gemensamt? Erik von Schoultz, grundare av märket Drosselmeyer, berättar om förnyade idéer, designprocessen och sin mycket enkla tesil som håller hela livet.

Annons

Vad är det som lockar dig med det vardagliga?
– Enkelheten i de tingen. Det som lockar är att göra vardagsföremål mer användarvänliga.

Varför en tesil?
– Jag dricker mycket te och de tesilar som finns är så värdelösa. De läcker och är svåra att fylla. Man kan jämföra med carvingskidan. Människan har tillverkat skidor i hundratals år men det tog till 1990-talet innan vi förstod att man inte ska göra helt raka skidor, de behöver en midja. Det är lite konstigt att det tog sådan tid, men när ingen konsument ber om något nytt blir det inget nytt.

Tesil från Drosselmeyer

”Jag dricker mycket te och de tesilar som finns är så värdelösa”

Annons

Hur får du dina idéer?
– Idéerna finns i universum och de som lyckas plocka ned dem blir uppfinnare. Jag ser inte idéerna som jag plockar upp som mina. Nötknäpparen som jag uppfunnit tänkte jag på i två år. Det började med att jag stod hemma med en nageltång, nötknäpparen bygger på samma teknik. Det är inte en unik idé utan en idé som kommer ur en massa andra människors idéer. Det mesta efter hjulet har tillkommit så: man bygger ihop redan existerande idéer. Språk och uppfinnandet är lika varandra: Genom att sätta ihop gamla symboler kan man skapa nya.

Tesil från Drosselmeyer

Hur ser din process ut?
– Jag är intresserad av att lösa problem och kan fokusera på en lösning under en lång tid. Det handlar inte om intelligens utan mer om tålamod. Att uppfinna är som att fiska. Alla kan bli uppfinnare om de orkar. Jag kunde även som barn sitta länge med en och samma sak, leka med lego i timmar eller sitta och måla.

”Du köper den inte för att verka cool utan för att göra te”

Annons
Tesil från Drosselmeyer

Hur började det faktiska arbetet med tesilen?
– Jag ritar på ritbord, inte på dator, och jag har en egen verkstad. Först gjorde jag en basal skiss med rätt proportioner och mått och sedan en prototyp i verkstaden. Jag filade fram olika varianter av en sked med ett lock. Så enkelt!

Är du nöjd?
– För mig var det viktigt att göra en välfungerande produkt. Du köper den inte för att verka cool utan för att göra te. Det är en sked, med lock, i rostfritt stål och den håller i 10 000 år. Jag är så trött på allt marknadsföringstrams. Det som är värdefullt är det som används varje dag och som håller i längden. Det är dit jag vill komma. En bra tesil och en cykel är allt man behöver. 

Publicerad i Tidskriften Rum 2-2021

Annons