Evelina Kroon bakom fasaden - By RUM
Annons
Design, Konst

Evelina Kroon bakom fasaden

Med fin känsla för färg och med samtalet som inspirationskälla har Evelina Kroon gjort ränderna och rutorna till sina bästa vänner. Vi tog ett snack med konstnären om att vara mamma, om vila och att drömma stort.

Annons

Mamma, konstnär, kvinna och 35 år. ”Det ger en rätt täckande bild tänker jag”, säger Evelina Kroon när hon ska beskriva sig själv.

– Att jag är konstnär beror nog på ett tidigt intresse för måleri och teckning, och säkert en viss talang, vilken uppmärksammades och uppmuntrades av mina föräldrar.

Det har inte varit självklart hela vägen att det var konstnär Evelina skulle bli, men heller inte helt otippat.

– Med en farmor som var verksam illustratör och konstnär som främsta förebild har jag också vågat tro att det kan gå – både att titulera sig som konstnär och att leva på det.

Annons

Hur hittade du ditt uttryck?
– Jag har väl arbetat fram en metod som passar, intresserar och driver mig framåt – snarare än att fokusera på ett uttryck. Men jag har en fallenhet för och kunskap om färg, och just linjer och rutor är ett effektivt sätt att komponera på.

Annons

Vad använder du för teknik?
– Nästan uteslutande med lack på mdf-pannåer. Jag bygger upp en komposition, eller flera samtidigt, med tejp, lager på lager och ofta helt intuitivt.

Vad inspirerar dig?
– Samtalet, internet, mina barn Meg och Judi. Teve, skogen, hemmet, dåtiden, nutiden, nuet. Med mera, med flera.

Annons

Var, när och hur arbetar du helst?
– Tidig morgon eller sen kväll. Helst och bäst hemma. Men det är inte hållbart i förlängningen, eftersom jag är mamma till två små. Förhoppningsvis är det i år jag arbetar i min ateljé. Dagtid.

Annons

Vad drömmer du om att göra framöver?
– Större och mer! Samarbeten med personer jag älskar och avgudar. Fortsätta med att utveckla hållbara metoder och komma igång med jobb igen. Men också vila! En hel natts sömn ligger högt upp på drömlistan just nu.

Evelina Kroon

Ålder: 35 år.
Bor: Hagsätra.
Gör: Konstnär.
Familj: Sambo Gustaf och två barn Vivianne Judi Lee och Yoko Meg.
Aktuell med: En del gränsöverskridande samarbeten som släpps i år, bland annat för Layered. Och tillbaka i ateljén efter en tids föräldraledighet och pandemi.
Instagram: @evelina.kroon

Publicerad i Rum Hemma 4-2022

Annons