Experten tipsar – ge nytt liv till gamla textilier - By RUM
Annons
Design, Inredning

Experten tipsar – ge nytt liv till gamla textilier

Loppisarna där ute kryllar av skatter i form av vackra broderade dukar och bortglömda stuvbitar. Tess Johnson tipsar om kreativa sätt att blåsa liv i tygerna igen.

Annons

Foto: Tess Johnson

Berätta mer om ditt arbete med att förvandla gamla textilier till unik design!
– Jag har en oändlig kärlek till vintagetyger och det unika i varje stycke. Jag har samlat på dem genom åren och började nyligen blåsa nytt liv i dem genom att sy om till kläder och liknande. Designprocessen är det som jag gillar bäst, och jag älskar att sammanföra olika gamla textilier och skapa något otroligt av dem.

Var hittar man bäst vintagetextilier?
– Jag köper mina textilier på loppisar, antikaffärer, eBay och Etsy. Jag letar främst efter broderade och virkade tyger i form av dukar, scarfar, kökshanddukar och örngott. Jag är också alltid på ständig jakt efter gamla överkast, fodersäckar, och antika bomulls- och linnetyger.

Använd gamla textilier till burkar.
Annons

”Du behöver absolut inte vara proffs för att greja det här, känner du till lite grunder kan du göra väldigt mycket”

Textilier med blommor på.

Vad är ditt favoritfynd och vad gjorde du med det?
– Ett av dem är ett vackert handsytt överkast från cirka 1930-talet som jag hittade på loppis för 10 dollar! Jag sydde en jacka av tyget och planerar att göra en matchande till min dotter.

Har du några bra råd till andra som vill ge nytt liv till gamla textilier?
– Var försiktig med textilierna vid rengöring och i själva processen. När du ska få dem rena är det bäst att blötlägga dem länge med en mild tvål – min favorit är Retro Clean. Ett annat råd är att först göra en modell av din design med överskottstyg som man kan trippelchecka med när det är dags att skära till ditt vintagetyg. Du behöver absolut inte vara proffs för att greja det här, känner du till lite grunder kan du göra väldigt mycket – men kanske med lite mer försiktighet.

Du har gjort en veckad lampskärm av överblivet tyg, kan du berätta mer om processen?
– Jag följde instruktioner från en gammal tidningsartikel. Det var en ganska enkel process som alla kan göra. Man kan använda sig av antingen robust papper eller tyg. Jag använde ett ginghamrutigt bomullstyg från en loppisfyndad herrskjorta i storlek XXL. För att preppa tyget måste man få det styvt med någon stärkande vätska. När det hade torkat vek jag tyget för att få plisseringseffekten och handsydde sedan ihop ändarna och voilà – en skärm redo att sättas på lampan. 

Använd gamla textilier för att skapa en skjorta.
Skapa en egen lampskärm av gamla textilier.
Annons

Tess Johnson
Tess är konstnär och bor i Minnesota, USA, där hon driver en liten verksamhet och designar kläder med vintagetextilier samt säljer andra vintageobjekt.
Instagram: @little_wifey
Web: tessjohnson.art

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2021

Annons