Fantastiska formgivare – Arne Jacobsen - By RUM
Annons
Design

Fantastiska formgivare – Arne Jacobsen

I år fyller det ikoniska designföretaget Fritz Hansen 150 år och som en del av jubileet kommer möbler ur företagets mest omtyckta kollektioner tolkas på nytt med nya färger och material – bland andra Arne Jacobsens många stolar. Den danske formgivaren har trots allt gjort mest för Fritz Hansens republik och skapat design med evigt liv.

Annons

Den danska möbelfabriken Fritz Hansen har omfamnat några av världens främsta formgivare, men den som gjort mest för Fritz Hansens republik är otvivelaktigt Arne Jacobsen. Funktionalismens företrädare och arkitektikon som ansåg att byggnadens arkitektur och inredningens design skulle komplettera varandra – och vars samarbete med Fritz Hansen resulterat i att dansk design blivit vida känd. Inte minst stolen Myran, utgör en av den moderna möbelkonstens främsta ikoner.

Originalet ritades 1952, och användes för första gången i matsalen på Novos fabrik i Fredriksberg. När Jacobsen formgav Myran hämtade han inspiration från den omtalade Eames-stolen DCM, men snidade sits och rygg ur ett enda stycke plywood. Målet var att förverkliga den modernistiska drömmen om en billig, serietillverkad möbel för gemene man. Jacobsens signum var viktlöshet, vilket märks på Myrans smäckra ben. Och stolens sits är bara precis så stor som behövs för att ge tillräckligt stöd för den sittande.

Målet med Myran var att förverkliga drömmen om en billig, serietillverkad möbel för gemene man.

Annons

När skyskrapshotellet Radisson Royal Hotel i Köpenhamn invigdes 1960, spreds ryktet snabbt om den stiliga inredningen där Arne Jacobsen designat allt från det glasade skalet ner till möblerna, textilierna, tapeterna, belysningen, besticken, dörrhandtagen, ja, det mesta helt enkelt. Inredningens största sensation var den fina fåtöljen Svanen, särskilt formgiven för hotellets lobby och loungeområden.

Vid den här tiden var Svanen nyskapande. Fåtöljen bestod enbart av runda former, inga raka linjer. Ett formstöpt skal av ett syntetisk material täckt med ett lager kallskum, som i sin tur är täckt med tyg eller läder, på en stjärnformad snurrfot av aluminium. Denna designstol föddes i Jacobsens garage hemma i Klampenborg norr om Köpenhamn, och har tillverkats hos Fritz Hansen sedan 1964.

Ägget och Svanen.

En mindre känd Jacobsen-stol är en droppformad sådan, a.k.a. Droppen, från 1958. Även den formgav den danske designern för Radisson Royal Hotel. Det sägs att Droppen var Jacobsens personliga favorit och att stolens rygg var inspirerad av hans önskan att framhäva sin hustrus vackra axlar när hon satt vid sitt toalettbord. 

Annons

Men Droppen gick aldrig i produktion, utan tillverkades i begränsad upplaga för Radisson-hotellets bar, och i dag finns bara en utav de 150 originalen kvar på hotellet – i rum 506. Vid dess nylansering 2014 blev stolen däremot en stor hit, mycket tack vare den enkla formen som fungerar lika bra i små urbana lägenheter som den gör i just en bar eller restaurang.

Droppen är inspirerad av Jacobsens önskan att framhäva sin frus vackra axlar när hon satt vid sitt toalettbord.

Annons