Fantastiska formgivare - Lisa Larson - By RUM
Annons
Design

Fantastiska formgivare – Lisa Larson

Från sina tidiga studier på Konstfack i Stockholm till årtionden på Gustavsbergs Porslinsfabrik skapade den svenska keramikern Lisa Larson ikoniska verk som kom att charma generationer framåt.

Annons

Vem var hon?

Lisa Larson, född den 20 september 1931 i Gävle, Sverige, var en framstående svensk formgivare och keramiker. Hon studerade vid Konstfack i Stockholm under 1950-talet och etablerade snabbt sitt eget konstnärliga uttryck inom keramiken. Larson anslöt sig senare till Gustavsbergs Porslinsfabrik, där hon arbetade från 1954 till 1980.

När var hon verksam?

Lisa Larson var verksam under stora delar av det 20:e århundradet, och hennes karriär sträcker sig över flera årtionden. Hennes mest produktiva period var under sin tid på Gustavsbergs Porslinsfabrik, där hon skapade många av sina mest kända verk under 1950-, 60- och 70-talen. Det var under denna tid som hon formgav ikoniska keramiska figurer och skulpturer som kom att definiera hennes konstnärskap.

Lisa Larson med hennes man Stig Lindberg, 1967. Foto: Bent K. Rsamussen – Nordisk Pressfoto.

Därför har hon en plats i designhistorien

Lisa Larson har en välförtjänt plats i designhistorien av flera anledningar. För det första, genom sitt arbete på Gustavsbergs Porslinsfabrik bidrog hon betydelsefullt till att definiera den svenska keramiska konsten under mitten av det 20:e århundradet. Hennes unika och fantasifulla designstil gjorde henne till en av de mest framstående keramikerna i sin generation.

Larsons verk, särskilt ”ABC-flickor”och andra karaktäristiska figurer, representerar en otrolig förmåga att kombinera enkelhet med detaljrikedom. Hennes konstnärliga uttryck har en tidlös kvalitet och en lekfullhet som fortsätter att charma människor över generationer.

Annons

Några återkommande gestalter i sin formgivning var kraftfulla kvinnor, humoristiska djur och barnporträtt, exempelvis serierna ”Adventsbarn”, ”Larsons ungar” och ”Lilla zoo”. Andra teman i hennes verk är systerskap, moderskap och familjeliv. 

Sedan 1992 är hon konstnärlig ledare för keramikstudion i Gustavsberg som hon även grundade samma år. Idag är Lisa Larsons verk representerade vid bland annat Nationalmuseet i Stockholm.

Framstående former av Lisa Larson

Lilla zoo – björnen. Foto: I, Holger.Ellgaard, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.
Lisa Larsons Luciatåg för Gustavsbergs porslinsfabrik. Foto: Holger.Ellgaard.
Annons