Fantastiska formgivare – Nanna Ditzel - By RUM
Annons
Design

Fantastiska formgivare – Nanna Ditzel

En av Danmarks mest kända formgivare och första kvinnan att få designa åt George Jensen. Det här är möbelformgivaren tillika textil- och smyckeskonstnären Nanna Ditzel.

Annons

Vem var hon?
Nanna Ditzel var möbelformgivare och textil- och smyckeskonstnär, född 1923 i Köpenhamn.

När var hon verksam?
Nanna Ditzel var utbildad möbelsnickare och 1944 höll hon sin första utställning. Hon fortsatte att arbeta och väcka uppmärksamhet istället för att gå i pension. Vid 65 års ålder vann hon en tävling med sin bänk Bench for two.

Nanna Ditzel
Foto: Thomas Ibsen

Därför har hon en plats i designhistorien:
Nanna Ditzel var en mångsidig person som formgav möbler, designade smycken för George Jensen och textilkollektioner, där Hallingdal från 1965 är hennes mest kända. Hon bosatte sig senare i London där hon öppnade möbelhuset Interspace. 1989 skapade hon Bench for Two som blev startskottet på ett långsiktigt och nära samarbete med Fredericia Furniture. Under hela sin karriär har hon fått ta emot priser, bland annat guldmedalj i International Furniture Design Competion och Lunningpriset. Nanna Ditzels design var ofta en lösning på vardagliga problem och utformad efter hennes egna behov. Ett exempel på det är barnstolen ND54 från 1954 som i dag är en dansk designklassiker.

Nanna Ditzel barnstol ND54
Barnstolen ND54 produceras av Carl Hansen & Søn.

Framstående former av Nanna Ditzel:

Stolen Trinidad

Trinidad – 1993

Trisse – 1962

Bordet Trisse
Annons
Barnstolen ND54

ND54 – 1954

Annons