Fantastiska formgivare – Ulrica Hydman-Vallien - By RUM
Annons
Design

Fantastiska formgivare – Ulrica Hydman-Vallien

Ulrica Hydman-Vallien vågade sätta sig emot designetablissemanget. Hon, och inte minst hennes vas Open Minds, är rebellen i var mans hem.

Annons

”Lust, energi och passion, jag älskar och hatar på samma gång. Jag är både bråkig och engagerad. I glaset är allt möjligt”, har hon en gång sagt.

Ulrica Hydman-Valliens sista dag i livet blev den 21 mars 2018. Många är de som blivit både förtjusta och provocerade av hennes rakt på sak-deklarerande av just sakers tillstånd, särskilt hennes självklara påpekande om hur kvinnor behandlats i designvärlden. Samtidigt har hon skapat vardagsglädje med det välkända målade glas som hon utvecklat sedan tidigt 70-tal.

Annons

Tulpandekoren Tulipa har synts överallt i svenska hem sedan den kom 1991. Så också hennes slingrande ormar. För Ulrica var det självklart att göra det som föll henne in. Hon var självsäker, gillade framgång och ville sälja mycket för att ge tillbaka till glasbruken (ungefär 3 miljarder kronor ska hon ha dragit in till dessa!).

Hennes serier Caramba, Mine och inte minst Open Minds blev succéer i Sveriges glasvärld. Men även om Ulrica gick hem i stugorna fnös formvetarna åt henne. Kritiker som lärts upp i ”god” svensk form där ”rena” former var bra besvärades av hennes färgglada och flirtiga glas.

I glaset är allt möjligt”

Internationellt fick hennes målade motiv däremot ett uppsving. Hon förnyade och utvecklade sitt formspråk så till den grad att hennes motiv hamnat på både flygplan och hotellfasader, textiler och teatrar. Och nu också här, för vem vill inte hylla en som vågar sätta sig emot etablissemanget.

Annons