Formfavoriter från Stockholm Design Week - By RUM
Annons
Design, Inredning

Formfavoriter från Stockholm Design Week

Under veckan som gått har både Stockholm och internet svämmat över av nyheter, installationer och digitala panelsamtal kring allt som rör design. By Rums redaktör Tina Vernon har valt ut sina favoriter bland de många godsaker som bjöds på Stockholm Design Week.

Annons
Foto: Isak De Jong

Skolexempel
Jag älskar nästan alltid designskolornas alster, där objektens personlighet ännu inte skuffats undan av marknadens realiteter. Om man ska hårdra det. I år har sistaårselever från Beckmans formprogram parats ihop med framstående svenska möbelproducenter i utställningen Room Service. Den lilla fåtöljen Handle av Alice Lannfelt och Nataliya Khanenko i samarbete med Johanson Design, och dagbädden Dag av Gustav Winsth och Teresa Lundmark i samarbete med Gärsnäs känns särskilt pigga!

Annons

Stolar ur arkivet
Svenskt Tenn har återigen grävt i sin guldgruva till arkiv och lanserar nu tre nygamla stolar signerade herr Frank, som även visas upp i en utställning i butiken på Strandvägen. Stolarna alltså, inte Josef Frank. Med en till synes aldrig sinande fäbless för en måttlig mängd rotting föll jag för stolen 1179, ritad 1947.

Koku av Norm Architects för Fogia.
Savoa av Sakari Hartikainen för Swedese.

Två små bord
Sidobord kan verkligen vara som små piffiga karameller i ett rum – skulpturala och bedårande. Danska Norm Architects har designat borden Koku för svenska Fogia. Ett annat litet sidobord jag hade svårt att motstå var Savoa från Swedese av Sakari Hartikainen.

Kvalitet = kärlek
Under veckan presenterades det nya möbelvarumärket Veermakers för första gången. Bakom varumärket står Louise Liljencrantz, Kristin Rudenstam och KFK Master Cabinet-Makers. På By Rum gillar vi givetvis att huvudparollen får vara hantverk och kvalitet, men också – kolla på det fyrkantiga bordet i mitten! Möbelkärlek, om något.

Annons

Problemlösande lampa
Klong har hittat lösningen på den onödigt krångliga ekvationen snygg belysning i smala fönsternischer. Pavo heter den, lösningen. En djupledes slimmad lampa som tar för sig desto mer på bredden. Lysande!

S(t)olstråle
Jag kan nog inte komma på en enda grej Note Design Studio har gjort som inte har varit snygg? Segertåget fortsätter med loungestolen Sunny för Lammhults, som till och med har fått ett helt eget rum i möbelvarumärkets nya flaggskeppsbutik i Stockholm. Här vill man hänga.

Färgklickar signerade Fabien Capello
Hem lanserade glasfaten Offcut Plates i limiterad upplaga, designade av Fabien Capello. En uppfriskande färgklick i den ganska brun-beige färgskalan Stockholm Design Week tenderar att bjuda på i övrigt. Vi fick även nöjet att ställa några frågor till Fabien. Vi pratade mest om färg och glas, men även lite om skaldjur och sociala klyftor.

Annons

Mattutmaning
Under veckan har vi också kunnat följa Straight Design Studios och mattillverkaren Stoddards Five days carpet challenge där de utmanat varandra att med hjälp av restmaterial ta fram en helt ny mattkollektion, från skiss till färdig produkt, på bara fem dagar. Här kan du också se hela processen!

Annons