Frisörsalongen Koda är en italiensk saga mitt i Sydney - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Inredning

Frisörsalongen Koda är en italiensk saga mitt i Sydney

Italien har flyttat in i frisörsalongen Koda i Sydney, där kunderna får en skräddarsydd upplevelse under klippningen.

Annons

Styling: Jack Milenkovic, Atelier LAB
Foto: Prue Ruscoe

I hjärtat av Sydney, Australien, finner man något som liknar ett italienskt hem men i själva verket är frisörsalongen Koda. Här möts man av italiensk 70-talsdesign med högblanka ytor, inslag av marmor och terrazzo, allt omgivet av den eleganta, k-märkta 1800-talsarkitekturen.

Arent & Pyke, en framstående inredningsdesignstudio, har skapat en uttrycksfull interiör där salongsägarens passion för italienska designklassiker och färgskalan från systersalongen i Bondi Beach utgör grundpelarna i det visuella konceptet.

Annons

Projektet prioriterade även att säkerställa kundernas integritet och beaktade dessutom att salongen i huvudsak skulle upplevas från sittande perspektiv. För att möta det första behovet delades lokalen upp, och ett avskilt utrymme skapades för kunder att vänta under längre färgningsprocesser. Genom att använda vinklade speglar och ett lätt draperi skapades även en tydlig avgränsning för hårtvätten.

Denna strategi ledde till att taket målades i en varm gul nyans, eftersom det är det mest synliga elementet medan kunderna får sina hår tvättade. Vidare ägnades betydande uppmärksamhet åt golvet, som pryds av stora triangulära terrazzoplattor inspirerade av arkitekten Gio Pontis Villa Planchart – en italiensk saga, helt enkelt.

Koda av Arent & Pyke
Vad:
Hårsalong i Sydney.
Färdigställt:
2023.
Inredningsdesign:
Arent & Pyke.
Baserad i:
Sydney, Australien.
Tidigare projekt:
Privata interiörer, hotell och kontor.

Annons

Publicerad i Nya Rum nummer 11 – 2023.

Annons