Guide – 19 platser du inte vill missa i Stockholm - By RUM
Annons
Design, Konst, Mat & Dryck

Guide – 19 platser du inte vill missa i Stockholm

Så var julledigheten slut för många. För den som inte vill komma in i vardagens rutiner riktigt än, och
i stället njuta lite till av frukost på lokal och museibesök, har vi satt ihop den kompletta guiden till Stockholms mest smak- och stilsäkra ställen.

Annons

Text Michelle Meadows

Stockholm, Nordens Venedig, eller hur var det nu? En stad vars charm till stor del är sammanflätad med dess närhet till vatten och natur samt dess uppbyggnad av stadsdelar och öar med egna identiteter och historia. Nu när restriktioner åter införts i stora delar av världen, så passar vi på att njuta av vår egen huvudstad. Vi äter frukost på lokal, går på vinprovning, shoppar inredning, bor på hotell, konsumerar konst i alla dess former och dejtar i skenet av neon. De egna favoritkaféerna i kombination med butiker och konsthallar där lokalerna i sig är värda besöket, är alla tips som vi gärna delar med oss av.

Banacado / frukost
Den som älskar frukost gör rätt i att inta den på nyöppnade Banacado (oavsett tid på dygnet). Smoothiebowls, extra stora lattes och bakverk står på menyn.

Annons

Aira / middag
Stjärnkocken Tommy Myllymäkis senaste lyxkrog ligger fint inbäddad mellan grönska och vatten på Djurgården. Här äter man finmiddag och låter både ögon och mun njuta av maten.

CF Hill / konst
Gömd på en liten bakgata ligger en riktig Stockholmspärla. Den smyckade lokalen med anor från 1600-talet utgör en vacker fond till utställningarna med modern konst.

CSA Show & Shop / shopping
Formgivaren Carina Seth Anderssons egen butik där hon förutom egna alster även säljer utvald vintagedesign.

Nationalmuseum / konst
Flera av våra inhemska designhjältar har varit inblandade i utformningen av nyrenoverade Nationalmuseum. Njut av deras verk sida vid sida med en gedigen konstsamling. Ovan: det gamla biblioteket finfint inrett av ingen mindre än Emma Olbers.

Annons

Esteriör / shopping
Från finurliga accessoarer till stoppade möbler – på Esteriör finns prylarna som gör ditt hem extra personligt.

Garba / lunch
Det är inbjudande, stämningsfullt och smarrigt på Garba oavsett när på dagen man kommer dit. Vi rekommenderar att inta en längre lunch eller en gofika här.

Grus Grus / restaurang
Vinprovning, afterwork eller dejt? På restaurangen och vinbaren Grus Grus får kvällen alltid guldkant.

Annons

Artipelag / konst
Kombinationen skärgård och konst är oväntat lyckosam så varför inte ta båten ut till konsthallen? Oavsett hur du tar dig dit så finns det konst i toppklass att betrakta när du kommer fram.

Annons

Omnipollos kyrka / restaurang
I Sundbybergs centrum finns en stor kyrka där man dyrkar comfort food och öl. Det kombinerade bryggeriet och restaurangen är väl värt resan utanför tullarna.

Annons

Schmaltz Bar & Delicatessen / afterwork
Oavsett vem du ska träffa eller vad klockan är så är det alltid en bra idé att ses på Schmaltz. En deli, bar och restaurang som trots sin unga ålder känns som en Stockholmsikon.

The Modern Sthlm / shopping
Butik med ett spännande urval av inredning och lifestyleprodukter, både vintage och nytt. Maxat med färg, form och inspiration.

Fab Lab / shopping
Är man ute efter en ny signaturdoft har man kommit rätt. Stylisten Johan Svenson har fyllt de få kvadratmetrarna på Bondegatan 7 med ett handplockat urval av det bästa inom doft, hudvård och design.

Ett Hem / hotell
Ända sedan de öppnade har hotellet Ett hem varit både Stockholmares och turisters favorithotell i huvudstaden. Inbjudande inrett av Ilse Crawford med fokus på att alla besökare ska känna sig som hemma.

Annons

Tyge & Sessil / restaurang
Gillar man vin är det hit man ska gå för att bli överraskad! Njut av viner från små, utvalda producenter från områden du knappt känner till och av druvor bara de riktigt insatta hört talas om.

Annons

Bergenströms rekvisita / shopping
Kokboksförfattaren Fanny Bergenströms mysiga butik i Enskede säljer ett handplockat urval av vintage och nytt – allt i samma inspirerande stil som vi lärt oss älska via hennes och hennes mammas böcker.

Sneakersnstuff / shopping
Himlen för sneakerheads ligger på Södermalm. Kunnig personal och spännande utbud gör detta till en butik man återkommer till ofta.

Misshumasshu / middag
Adam Dahlgren och Albin Wessman får oss att vilja dansa i neon, eller i alla fall äta och dricka drinkar i det. Asiatisk fusion på tallrikarna och hantverksmässiga drinkar i glasen.

Fotografiska / konst
Fotokonstutställningar i världsklass och en av Stockholms bästa utsikter. Passa på att äta i Michelinstjärnerestaurangen där växtbaserad mat i säsong serveras.

Publicerad i Nya Rum nr 12-2021

Annons