Guide – 7 platser du inte vill missa i Helsingfors - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Konst, Mat & Dryck

Guide – 7 platser du inte vill missa i Helsingfors

Kockar som utforskar finsk mattradition och Michelinstjärnor som staplas på varandra – nu har även kroglivet i Helsingfors börjat sjuda av självförtroende. Sedan tidigare är staden den självklara destinationen för alla oss som älskar design och inredning. Här är sju platser du inte får missa!

Annons

1. Restaurant Nolla
Superspännande restaurang med zero wastefilosofi. Allt – och då menar vi verkligen allt – tas tillvara på här och krogen ser sig som en del i ett kretslopp. Nolla har fått mycket uppmärksamhet och fina recensioner i både finsk och internationell krogpress sedan starten och naturligtvis är allt vildfångat, lokalskördat och ekologiskt.
restaurantnolla.com
Fredrikinkatu 22

2. Oodi
Helsingfors nya landmärke Oodi är lika mycket ett bibliotek som ett vardagsrum. 10 000 kvadratmeter fyllda av verkstäder, studior, bio, kaféer, läshörnor, symaskinsrum, gamingrum och ja – böcker naturligtvis. Men Oodi är framför allt ett måste för arkitekturintresserade. Kåken är byggd av glas- och stålkonstruktioner med en superläcker fasad i finskt trä.
oodihelsinki.fi
Töölönlahdenkatu 4

3. Amos Rex – Art Museum
Ett av Helsingfors mest spännande museum för oss som älskar experimentell samtidskonst och modernism. Museet består av underjordiska utställningsytor – och det karaktäristiska Glaspalatstorget med sina böljande formationer. Men kanske lockas vi mest av allt hit av Sigurd Frosterus postimpressionistiska konstsamling.
amosrex.fi
Mannerheimintie 22-24

4. Löyly
Längst söderut på en av Helsingfors uddar ligger Löyly. En bastuanläggning som lika mycket är en arkitektonisk saltomortal. Här badar vi i öppet hav – även vintertid – och glömmer bort våra bekymmer i bastun. Faktum är att Löyly är Helsingfors enda rökbastu som är öppen för allmänheten. Missa inte restaurangen som serverar lätta rätter på närodlade och ekologiska råvaror.
Hernesaarenranta 4

5. Hotell St George
1800-talsbyggnaden signerad arkitektlegendaren Onni Tarjanne är i sig ett utflyktsmål i Helsingfors. Nu inhyser kåken dessutom ett elegant designhotell. St George, vid Gamla kyrkoparken, har förädlats av inredningsarkitektzstjärnan Carolia Rytsölä och rymmer 153 rum. I restaurangen serveras turkisk-finsk (!) mat och makalösa frukostar.
stgeorgehelsinki.com
Yrjönkatu 13c

6. Glasshouse Helsinki och Lokal
Framåtlutat butikskoncept som sammanför aktörer inom konst, design, mode och kultur som alla jobbar för hållbar konsumtion och med lokal tillverkning. Det är alltså en butik som är ett galleri som är en butik för folk som gillar finskt. Vägg i vägg med Glasshouse Helsinki ligger Helsingfors motsvarighet till Paris Colette – fast utan löjliga loggor. Här trängs keramik med glashantverk, träsnide, möbler och mode.
lokalhelsinki.com, glasshousehelsinki.com
Aleksanterinkatu 13

Annons

7. Ego
Avskalad kvarterskrog som serverar nytolkningar av klassiska bistrorätter ackompanjerade av företrädelsevis funkiga rödviner med full fräschör. Tänk ankleverterrin och rådjur – spätburgunder och pineau d’Aunis. På nymanglade, vita dukar.
ego-ravintola.fi
Korkeavuorenkatu 27

Annons

Och så 3 bubblare!

1. Kampens kapell
En fullkomligt magisk träbyggnad att pusta ut, andas och varva ner i.
Simonkatu 7
2. Finnjävel
Intresset för finska mattraditioner är högst reellt och Michelinkrogen Finnjävel sjuder av livslust och berättarglödje.
Ainonkatu 3
3. Chéri Helsinki
Rött och rosa, klassiskt men modernt och i fransk, chic kostym. Kul bistro med höga ambitioner.
Etelä Esplanadi 22

Publicerad i Rum Hemma 3-2022

Annons