Guide till Sommarsverige med Eero Koivisto - By RUM
Annons
Arkitektur, Design

Guide till Sommarsverige med Eero Koivisto

Var finns de allra finaste ställena att besöka? Vi frågade några experter inom områdena design, arkitektur, stil och mat om deras bästa tips. Här delar arkitekten och formgivaren Eero Koivisto med sig av sin guide till Sommarsverige.

Annons

Av: Nya Rum-redaktionen

Eero Koivisto

Eero Koivisto
En av våra mest uppmärksammade samtida formgivare och arkitekter och en av de tre grundarna av den internationellt hyllade arkitekt- och designbyrån Claesson Koivisto Rune tipsar om arkitektur, konst och ljuvliga smårätter i Sommarsverige.

Annons

1. St:Petri kyrka
Vedbyvägen, Klippan
Sveriges, enligt min mening, bästa moderna byggnad ritades år 1966 av Sigurd Lewerentz. Det kryllar av arkitektoniska detaljer och udda lösningar.

Sankt Petri kyrka i Klippan
Bilsamling på Autoseum i Simrishamn

2. Autoseum 
Fabriksgatan 10, Simrishamn
Egentligen en persons privata bilsamling som är utställd i en industribyggnad. Lite quirky och ganska oproffsigt utställt, men vilken samling! Exempelvis så finns Paul Newmans (ja, skådespelaren) McLaren-racerbil här. Om man är en smula intresserad av bilar och design så är det värt en omväg.

3. Dag Hammarskjölds Backåkra
Backåkravägen 73, Löderup
En fin kombination av ett hem och en liten historielektion i världspolitik. Bland annat så höll FN:s säkerhetsråd sitt arbetsmöte här år 2018. Som bonus är platsen där det ligger fantastiskt vacker. En promenad efter besöket är ett måste.

Malmö konsthall

4. Malmö konsthall
S:t Johannesgatan 7, Malmö
Sveriges vackraste utställningsmuseum, ritat av Klas Anshelm år 1975. Om besöket äger rum under den varma årstiden rekommenderas en fika eller lunch på den vackra innergården.

Annons

5. Hallmans matbar
Timmermansgatan 39, Stockholm
Man sitter runt en gigantisk köksö och serveras ljuvliga smårätter som enklast kan beskrivas som spansk/svenska hybridtapas med japanska influenser. Kanske är det därför som flera av mina japanska klienter anser att ett Stockholmsbesök är misslyckat om de inte hinner med att äta på Hallmans då de är i stan.

Smårätter på Hallmans matbar i Stockholm

Publicerad i Nya Rum nr 6-2021

Annons