Guide till Sommarsverige med Nya Rum-redaktionen - By RUM
Annons
Design

Guide till Sommarsverige med Nya Rum-redaktionen

Var finns de allra finaste ställena att besöka? Vi frågade några experter inom områdena design, arkitektur, stil och mat om deras bästa tips. Här delar Josefin Udén, Eva Magnuszewska och Michelle Meadows på Nya Rum-redaktionen med sig av sin guide till Sommarsverige.

Annons

Av: Nya Rum-redaktionen

Josefin Udén chefredaktör Nya Rum

Josefin Udén, chefredaktör
… har ett sinne som finner ro vid havet. Mest tid tillbringas i Stockholms skärgård, men södra Sverige och Gotland besöks även de mer än gärna.

Annons

1. Hotel Stelor
Västergarn Stelor 117
Det finns ju en hel del orsaker till att halva Stockholms befolkning har köpt hus på Gotland. En jag tycker mycket om är charmiga Hotel Stelor, vid Tofta strandbad.

Hotel Stelor restaurang
Bullandö Marina på Värmdö

2. Bullandö marina
Bullandövägen 30
Familjens happy place. Möjligen för att vi alltid är här under ledighet och semester. Och att det första vi gör när båten är i för säsongen är att omedelbart bege oss hit. Att spana in båtar med barnen, köpa enorma mjukglassar i kiosken och serveras skärgårdens absolut bästa mat på krogen i solen. En lisa för själen.

3. Böste
Skåne
För ett par år sedan flyttade min syster från Stockholm city till ett hus mitt på en åker i lilla Böste i Skåne. Galenskap var nog min första tanke. Jag hade fel. De skånska slätterna skojar man inte bort. Det är Sveriges sydligaste spets och stranden, 500 meter från dem, har rankats som ett av världens bästa kiteställen. Och havet – svårt att sätta ord på.

Strand i Böste i Skåne

Eva Magnuszewska redaktor Nya Rum

Eva Magnuszewska, redaktör
… pratar varmt om sitt barndomssommarställe Dalarö och tipsar om en trevlig sak att göra på sydligare breddgrader.

1. The Glass Factory
Storgatan 5, Boda glasbruk
En gång pulserade glasnäringen i Småland. Mycket av det bruks- och konstglas som tillverkats i den anrika regionen har samlats här, i The Glass Factory, ett museum med en glashytta som är i gång. Museet fungerar som kunskapscentrum och kreativ mötesplats för konstnärer, formgivare och besökare. Här finns både historiskt glas och nutida utställningar för den som är intresserad av det svenska glasarvet. Se glasblåsarna in action eller blås ditt eget glas!

Museet The Glass Factory på Boda glasbruk
Dalarö lanthandel

2. Dalarö
Stockholm
Dalarö har en imponerande historia som sträcker sig över 400 år. Det har både varit samlingspunkt för stormaktsflottan och exklusiv badort för Stockholms bättre bemedlade på 1800-talet. I dag är det en idyll för permanentboende och skärgårdsgäster som jag själv. Hit har jag kommit varje sommar sedan jag var barn, först med pappa på fisketur, nu med partner på fika (tips: Dalarö lanthandel och trädgårdskafé). I sommar checkar vi in på nyrenoverade Smådalarö gård och spa:ar med skärgården som utsikt.


Michelle Meadows

Michelle Meadows, redaktör
… har nöjet att känna ägarna till inte mindre än två av Sveriges mysigaste bed and breakfasts. När hon är kvar i stan besöker hon Stockholms fina naturreservat eller fikar i inspirerande trädgårdar.

1. Björnö naturreservat 
Värmdö
Det finns flera fina naturreservat runt om i Stockholmstrakten och en personlig favorit är Björnö där man får allt från skog till skärgård. Mitt i finns en liten sjö som heter Ramsviks träsk där jag brukar bada. Föredrar man sandstrand badar man i stället på stranden som ligger nära den stora parkeringen. Det finns ett torn där man har en otrolig utsikt över Stockholms skärgård och en plats avsedd för camping.

Björnö naturreservat på Värmdö
Borkhult Lapphem bed and breakfast I Åtvidaberg

2. Borkhult Lapphem
Åtvidaberg
Min före detta kollega Elisabet Magnusson köpte ett hus i Åtvidaberg, sadlade om till byggnadsvårdare och öppnade ett charmigt bed and breakfast tillsammans med sin syster. Här bor man i gulliga rum, äter Elisabets supersmarriga våfflor och lånar kajak för paddling och picknick i Östergötlands otroliga landskap. Vibben är öppen och kreativ och naturen helande.

3. TypeO Loft
Gamla Lundavägen 418, Ystad
Designjournalisten Micha van Dinther och hans sambo Magnus Wittbjer har öppnat ett osedvanligt drömmigt bed and breakfast i deras Skånelänga i utkanten av Österlen. Sedan tidigare driver de onlineshoppen TypeO som säljer handplockade designföremål och rummet är inrett med ett urval av detaljer som finns att köpa i webbshoppen. Övernattning sker i ett supermysigt rum på andra våningen där man har en fantastisk utsikt över det skånska landskapet.

TypeO Loft bead and breakfast I Ystad
Annons

4. Norrbys trädgård 
Vendelsövägen 50, Tyresö
I Trollbäcken finns en gömd pärla för trädgårdsintresserade, nämligen Norrbys trädgårdskafé. Härifrån har jag fått många idéer till min egen trädgård då jag under somrarna lunchat eller fikat med min mamma och syster på uteserveringen.

Publicerad i Nya Rum nr 6-2021

Annons