Hallå där Chris Martin – aktuell med loungiga möbeln 4PM! - By RUM
Annons
Design

Hallå där Chris Martin – aktuell med loungiga möbeln 4PM!

Chris Martin är formgivare och medgrundare av Massproductions som under Stockholm Design Week presenterade schäslongen 4PM och syskonet 4PM Self Build – en hommage till italienska designern Enzo Mari – som konsumenten bygger själv med hjälp av en ritning och eget material.

Annons

Berätta om 4PM!
– Jag tyckte det helt enkelt var dags att designa en schäslong. Alla borde luta sig tillbaka lite mer. Jag hittade det perfekta sittläget någonstans mellan ett helt horisontellt och ”loungigt” läge och min avsikt med möbeln var att den skulle stå gruppvis på offentliga ställen – där man helst inte sover med andra. Men den här positionen funkar bra hemma också, utmärkt att vila i efter jobbet.

Schäslongen 4PM premiärvisades under Stockholm Designweek och är en hommage till designern Enzo Mari.

Vilka var utmaningarna?
– Att hitta det perfekta läget för maximal komfort. Men också att man skulle kunna ta sig ur den enkelt. Det krävdes många prototyper.

Kan en hård möbel vara skön?!
– Aldrig som en mjuk säng, men absolut tillräcklig för ”lounging”. Så fort man lägger upp benen når man helt annan nivå av komfort. Jag lyckades somna på prototyperna och det säger ju en hel del om saken.

Annons

Varför namnet?
– Klockan 16 är den officiella tiden för tefika i England. Det är då man pausar, helt enkelt.

Annons

Hur kom ni på ”göra själv”-idén?
– Jag insåg att prototyperna jag byggde var både roliga att bygga och med sina begränsningar i materialval och tid ändå hade en estetisk dragningskraft. Enzo Mari gjorde ett liknade projekt på 1970-talet, men inte med en schäslong, så jag tänkte att det nog skulle uppskattas.

Chris Martin

Gör: Designer och medgrundare av möbelföretaget Massproductions.
Bor och verksam: I Stockholm.
Instagram: @c_h_r_i_s_m_a_r_t_i_n
Webb: massproductions.se

Publicerad i Rum Hemma 3-2022

Annons