Hallå där formgivare Moa Sjöberg! - By RUM
Annons
Design

Hallå där formgivare Moa Sjöberg!

Nyutexaminerad formgivare som fått en snabb start på karriären och redan hunnit samarbeta med Asplund, inte minst. Ett matbord blev det, som nyligen utsågs till Årets möbel i Swedish Design Awards by Rum 2022. Vi säger stort grattis och hej, Moa!

Annons

Du är nyutexaminerad och har fått en snabb start på din karriär. Hur kommer det sig, tror du?
– Jag tror att det beror på olika faktorer, samt lite tur att Sandra Asplund fick nys om mitt examensarbete. Det handlar nog också om vem jag är, jag är rätt bra på att se till att det händer saker kring mig.

Moci Dining Table för Asplund.

Ditt matbord Moci utsågs nyligen till ”Årets möbel” i vår årliga prisutdelning Swedish Design Awards by Rum. Hur kändes det att omnämnas bland så etablerade namn som Monica Förster och Gert Wingårdh bland annat?
– Helt fantastiskt, såklart. Jag är väldigt tacksam för att få omnämnas med dem. Det är viktigt att inte bara etablerade designers eller arkitekter vinner. Att få möjligheten att synas samt bekräftelse på att jag åstadkommit något bra är viktigt för min självbild men också andras bild av mig. Jag tycker också att jag är värd det, det ligger många timmar bakom och det tror jag syns på Moci.

Annons

Hur blev Moci till?
Moci kommer delvis från mitt examensarbete. Jag ritade tre saker, en matta, ett glas och ett soffbord. Sandra kom till Möbeldesignmuseum där jag ställde ut och såg mitt arbete. Med nya ögon sa hon att det skulle bli ett fint matbord. Då föddes ett frö. Jag vill att min process ska vara ständigt pågående och det finns nog inte något som är färdigt. Alltså, även om ett föremål anses ”färdigt” så kan det följa med in i nästa föremål och vara grunden till den processen.

Moas examensarbete – en matta, ett glas och ett soffbord – var grunden till matbordet Moci i samarbete med Asplund.

Vad utmärker dig och din design?
– Jag vill tro på att jag kan vara mångsidig och kanske är det just mångsidigheten som utmärker mig. Något jag själv föredrar när jag betraktar formgivning är enkelhet. Jag ser det fina i små kurvor och detaljer. Jag är också ung, och hoppas såklart på ständig utveckling och att det som utmärker mig nu förhoppningsvis inte utmärker mig sen.

Något som är typiskt dig?
– Jag tänker på något min sambo sa en gång, att jag har det i mig, att gå min egen väg. Det får vara talande både för min design och mig som person.

Annons

Hur ser din arbetsprocess ut?
– Intensiv och fokuserad. Det börjar nästan alltid med ett litet frö. Något jag sett eller hört, eller en tidigare design jag arbetat med. Sedan funderar jag mycket, skissar upp det och ändrar. Ändrar igen och funderar lite till. Jag måste se och känna på formen, och bygger därför gärna modeller och mockups. Allt detta med hög musik och helst helt själv. När jag känner mig redo delar och diskuterar jag gärna mina tankar med min sambo, och när hans åsikt inte överensstämmer med min blir jag irriterad på honom, mycket charmigt drag. Sen på’t igen. Någonstans här blir det en produkt.

En mockup av Moci.

Vilket föremål blir ditt nästa?
– Jag har mattor på hjärnan. Såg en fin lampa här om dagen och insåg att jag måste göra en matta. Annars är jag väldigt förtjust i mindre saker just nu, vill gärna göra dricksglas. För mig handlar det nog snarare om materialen, metall hade varit spännande.

Den stora drömmen?
– Jag har många stora drömmar men att få arbeta med mina egna idéer på heltid i en ateljé någonstans i världens skulle vara fint.

Moa Sjöberg

Ålder: 24 år.
Bor och verksam: I Stockholm.
Instagram: @sjoberg.moa

Annons