Hallå där keramiker Fanny Schultz! - By RUM
Annons
Design, Konst

Hallå där keramiker Fanny Schultz!

Med stor dos lekfullhet tar keramikern och konstnären Fanny Schultz sig an en klump lera och skapar vaser, fat och andra kärl med de mest fantastiska glaseringar.

Annons

Hej Fanny! När började det egentligen, ditt intresse för lera?
– För ungefär fyra år sedan när jag köpte med en klump lera ut till vårt lantställe, höggravid, jättevarm och uttråkad. Jag hade även då ett kreativt jobb men var sugen på att gör något annat med händerna.

Keramik byggd för hand, aldrig drejad, varför då?
– Att bygga och skulptera passar mig eftersom jag tycker om att hålla på med en och samma sak under längre tid. Jag tycker också om det lite klumpigare uttrycket som man kan få till genom att skulptera.

Du verkar vara mån om lekfullheten?
– Väldigt, för mig är det viktigt att det syns att mina verk har blivit skapade under en process som varit passionerad. Passion och lekfullhet är för mig nyckeln till att fortsätta skapa. En klyscha såklart, men den stämmer på mig då jag kan känna ett enormt motstånd att jobba om jag inte tycker något är kul … är jag ett barn? Haha.

Annons

Dina glasyrer är fantastiska! Hur ser din skapandeprocess ut?
– Det är en trestegsraket typ. Ofta har jag en glasyr ellerfärgkombination i huvudet som jag vill få fram på något sätt, då börjar jag skissa på ett objekt som kan passa till det. Oftast är formen ganska basic, typ ett fat eller kärl. I processen är jag mest intresserad av att få fram en värld av färger och texturer snarare än att skapa en form. Så 1. skiss 2. görande av form 3. färgsättning som kan vara engobering, glasering, eller låta leran vara som den är.

Annons

En förebild du tittar lite extra på?
– Stefan Andersson är en fin förebild då han har ett tilltalande helhetstänk med sitt skapande. Allting han gör känns väldigt genuint och rått, från råmaterialet och ugnen han bränner i till sättet han pratar om skapandeprocessen och leran som material. Sen är mitt bästa go-to-youtube-mys att titta på klipp när Barbara Gittings arbetar med sin lera, hon är magisk.

Stefan Anderssons genuina keramik inspirerar Fanny.

Vad är det med leran som material som tilltalar dig?
– Leran som material är så himla tillåtande då du i princip kan låta den vara som den är och den är helt fantastisk, men du kan hela tiden avancera inom hantverket då teknikerna och möjligheterna är oändliga. Det är inspirerande att arbeta med lera då det finns ett överraskningsmoment i den … det vill säga det som händer i bränningen. Sen är det en stor bonus att det är så terapeutiskt också.

Annons

Hur ser nästa generation keramik ut, tror du?
– Jag tror att det kommer finnas flera parallella linjer som kommer vara starka, men en som jag är sugen på att följa är den berättande linjen, till exempel @keramikdagbok på Instagram. Som en serie fast i fantastiska keramiska personligheter.

”Det är inspirerande att arbeta med lera då det finns ett överraskningsmoment i den.”

Den stora drömmen?
– Min yrkesmässiga dröm är att så småningom flytta ut min ateljé på landet, även om jag trivs bra där jag är nu. Och i ateljén här i Stockholm så drömmer jag om att kombinera mitt skapande med ett enklare liv bland natur. 

Annons

Var hittar vi dina grejer?
– Jag gör så kallade släpp på min hemsida ungefär en gång varannan månad där jag säljer kollektioner av handgjorda artefakter, både bruksgods och skulpturala verk och några saker som ligger i gränslandet.

Fanny Schultz

Ålder: 32 år.
Bor och verksam: I Stockholm.
Instagram: @schulverket
Webb: fannyschultz.com

Annons