Han gör parfym inspirerad av förortens trapphus - By RUM
Annons
Design

Han gör parfym inspirerad av förortens trapphus

Dofterna i förortens trapphus inspirerade Haisam Mohammed att starta sitt eget doftvarumärke Uniform, som skapar unisexa parfymoljor.

Annons

– Det var något som bara kom till mig. Ett utforskande projekt för att se om jag kunde ta mig an ett nytt format att uttrycka mig i – nämligen doft, säger Haisam Mohammed, kreativ chef och grundare av doftvarumärket Uniform.

Haisam hade tidigare jobbat som kreatör inom andra fält, men doft hade han inte vågat närma sig förut.
– När jag väl tog modet till mig funderade jag över mitt personliga arkiv, och då var det en mycket speciell doft som stack ut – trapphusen i förorterna jag bott i och besökt under min uppväxt. Efter att dagligen gått in och ut ur dessa trapphus, satte sig dofterna och jag bar dem vidare med stolthet, som en uniform.

Parfymoljorna från Uniform i minimalistisk förpackning

”Att förvandla en abstrakt idé till en vacker parfym som människor kan förälska sig i är en otroligt tillfredställande känsla”

Annons

Varför valde du parfymolja framför sprej?
– Oljan sätter sig bättre, känns mer intim och har en så rik kulturell historia. Den är också snäll mot huden eftersom den inte innehåller alkohol som kan irritera.

Parfymoljan från Uniform rollas på huden

Hur går det till när en ny doft ska tas fram?
– Det handlar om att göra en abstrakt idé till något konkret. Min process börjar oftast med ett specifikt minne eller en bild som jag vill utforska och utveckla via doft. Jag samlar in referenser, som musik eller objekt, och som är förknippade med den känsla jag försöker väcka. Att förvandla en abstrakt idé till en vacker parfym som människor kan förälska sig i och bära varje dag är en otroligt tillfredställande känsla.

”De stora parfymhusen använder sig fortfarande av könsbestämda benämningar”

Hur skiljer sig Uniforms unisexdofter från de som är uppdelade efter ”dam” och ”herr” i butikerna?
– Inte alls, de stora parfymhusen använder sig fortfarande av könsbestämda benämningar, vilket gör att konsumenterna tror på myten om parfymer som passar ett specifikt kön. Historiskt sett har parfymer med mycket trä, musk och läder ansetts manliga – medan de blommiga, friska och söta dofterna är kvinnliga. Det är en gammalmodig syn bara, för det finns inget i den rent kemiska uppbyggnaden som skiljer sig mellan dem.

Parfymoljor från Uniform

Vad är på gång just nu, och var ser du Uniform i framtiden?
– Just nu jobbar jag med att ta fram en doft baserad på bränt socker. Det har dock visat sig vara svårare än väntat… Framöver hoppas jag att Uniform har etablerat sig som en innovativ aktör inom parfymindustrin – både när det kommer till våra produkter, men också när det gäller att göra branschen mer inkluderande.

Haisam Mohammed

Haisam Mohammed
Ålder: 24 år
Gör: Kreativ chef på Uniform
Bor: I Farsta, Stockholm
Familj: Mamma, pappa och fyra syskon
Favoritdoft: Just nu Cassis från Uniform
Instagram: uniform_scents
Web: itsuniform.com

Publicerad i Rum Hemma nr 6-2021

Annons