Hilda Nilsson 3D-printar keramik - By RUM
Annons
Design

Hilda Nilsson 3D-printar keramik

Keramikern Hilda Nilsson visar med sina alster hur modern teknik kan berika det traditionella hantverket. För oss berättar hon om sin experimentlust och förhoppningarna på vad 3D-tekniken kommer kunna göra framöver.

Annons

Hur fick du upp ögonen för keramiken?
– Jag har målat, broderat och sytt så länge jag kan minnas, så att välja en utbildning inom konsthantverk eller design kändes naturligt. Jag ville prova på olika material och se om det var något specifikt som jag fastnade för. När jag jobbade med lera för första gången var det som att något föll på plats för mig. Det här var mitt material. Det är utmanande, överraskande och mångfasetterat och passar sättet jag arbetar på.

”Efter introduktionen till 3D-printern på skolan föll något på plats igen”

Hur ser din kreativa process ut?
– Jag gillar att experimentera mig fram. Eftersom jag har arbetat mycket med 3D-print de senaste åren har det fallit sig naturligt att undersöka och experimentera med den tekniken då den är relativt ny och outforskad. Det kan handla om att testa form, kodning av printern, olika typer av lera och så vidare. På det sättet uppstår idéer och former som jag sedan kan vidareutveckla.

Annons

Vad inspirerar dig?
– Arkitektur inspirerar mig alltid, formerna och materialen som är runt omkring oss i stadsrummet. Jag inspireras också av att gå på olika utställningar: allt möjligt – måleri, skulptur, hantverk och slöjd. Det kan vara konstformer eller material som ligger långt ifrån mitt, men som får igång min egen skaparlust.

”3D-print ersätter inte exempelvis drejning eller gjutning, det kan vara något annat”

Hur kom 3D-printern in i bilden?
– Efter min grundutbildning på Nyckelviksskolan i Stockholm, där jag lärde mig de traditionella produktionsmetoderna inom keramik, letade jag efter ett ställe där jag kunde fördjupa mig ytterligare. Jag såg att Kunstakademiets Designskole i Köpenhamn hade en keramikutbildning som också lärde ut digitala produktionsmetoder, så jag sökte dit och kom in. Efter introduktionen till 3D-printern på skolan föll något på plats igen. 3D-print är nästan lika utmanande, överraskande och mångfasetterat som keramik.

Hur tror du att 3D-printtekniken kommer påverka hantverket framöver?
– Jag hoppas att det bara kommer att tillföra något till hantverket. Jag tycker inte att det ska ses som en teknik som kommer ta något från hantverket. 3D-print ersätter inte exempelvis drejning eller gjutning, det kan vara något annat. Det är fortfarande under utveckling så det är svårt att säga vad man kommer kunna göra om några år. Jag hoppas att fler keramiker kommer börja använda 3D-print i sitt arbete och använda det på sitt eget sätt, det är då det händer spännande saker.

Hilda Nilsson
Baserad i: Köpenhamn
Gör: Keramiker
Instagram: @hildanil
Hemsida: hildanilsson.com

Annons

Publicerad i Rum Hemma nr 10-2019.

Annons