Ida Svärdströms väg till keramikdrömmen - By RUM
Annons
Design

Ida Svärdströms väg till keramikdrömmen

En sömnlös natt, ett inspirerande Instagramkonto och en studiecirkel blev början på keramikern Ida Svärdströms stora dröm.

Annons

Text: Sophia Flemby Broberger
Foto: Ida Svärdström

Berätta, hur började allt?
– Jag har alltid varit kreativ och en natt när jag inte kunde sova, surfade jag runt och hamnade på ett Insta- gramkonto som inspirerade mig så pass mycket att jag bestämde mig för att börja dreja. Jag anmälde mig till en studiecirkel men kände ganska snabbt att jag ville ha mer och köpte en drejskiva och en egen ugn som jag installerade i vår lada. Ladan är idag min verkstad.

Keramik av Ida Svärdström
Annons

”Jag anmälde mig till en studiecirkel och kände ganska snabbt att jag fått mersmak”

Keramik av Ida Svärdström
Keramik av Ida Svärdström

Hur skulle du beskriva din keramik?
– Minimalistisk, jag har ett par grundkollektioner som jag utgår från, och det mesta jag tillverkar i dag är brukskeramik. Jag vill börja experimentera mer och skapa mer unika produkter som inte är en del av grundkollektionen. Jag tillverkar nästan allt i stengods vilket är ett väldigt robust material och med lång hållbarhet, och det vill jag ska synas. Min keramik ska avnjutas och användas både mycket och länge. Det bästa med keramiken är just att den tillför något till själva matupplevelsen, för det är något visst med hantverk, det förstärker smaker och känslor.

Vad är den största utmaningen med keramik?
– Att behålla kreativiteten när massproduktionen tar vid. Det är ibland svårt att hitta tid till att experimentera när beställningarna kommer in och lagren måste konstant fyllas på. En annan utmaning är att processen tar sin tid som man inte kan påverka, hur mycket man än arbetar. Det är många processer, torktid och bränningar innan man får fram ett färdigt resultat. Vilket också är skönt i det allt stressigare samhälle vi lever i. Det får helt enkelt ta sin tid och går inte att skynda.

Keramik av Ida Svärdström

Vart hittar du din inspiration?
– Överallt, i vardagen, på resor men även en hel del från sociala medier. Inspirationen finns överallt!

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– Den skiljer sig från dag till dag. De senaste två åren har jag studerat samtidigt som jag arbetat med keramiken. Nu har jag fått möjlighet att arbeta som verksamhetsutvecklare där jag en gång började med min keramik. Jag ser fram emot att få ge tillbaka den inspiration och kunskap som jag en gång fick. Företaget har jag valt att hålla i en mindre skala, allt för att bibehålla glädjen, kreativiteten och passionen som keramiken ger mig. Jag vill att varje produkt ska kännas unik.

Namn: Ida Svärdström
Bor: Bengtsheden utanför Svärdsjö.
Familj: Maken Markus
Instagram: @idasvardstrom

Ida Svärdström

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2018

Annons