Lysande omslag, gripande foto och rafflande historier. Med sina coffee table-böcker har förlaget Taschen skapat starka upplevelser som fascinerar, tar plats, stimulerar och provocerar.
”En bok måste vara tilltalande från allra första stund. Och inte bara tillföra lite glädje, utan även ge en djupare förståelse för världen. Den måste öppna dörrar till ämnen som läsaren inte tidigare kände till.”
Orden kommer från Benedikt Taschen som vid tolv års ålder startade ett postorderföretag och sålde begagnade amerikanska serietidningar och böcker från sitt barndomshem i tyska Cologne. Sex år senare, år 1980, öppnade han sin första butik, Taschen Comics, som sedermera utvecklades till det förlagsimperium som Taschen är i dag.
Det första stora spadtaget till framgång var när han med hjälp av ett lån från sina föräldrar köpte upp 40 000 kvarvarande exemplar av en konstmonografi om René Magritte för en dollar styck på en mässa i USA. Väl hemma i Tyskland hade han inom loppet av två månader lyckats sälja alla till det förmånliga priset av tio tyska mark, vilket motsvarade ungefär 40 svenska kronor och en drygt fyrdubblad vinst. Benedikt hade hittat sin nisch: snyggt förpackade, flerspråkiga, illustrerade konstböcker till ett förmånligt pris.




Han skred till verket och framgången var ett faktum. Snart skulle Taschen utveckla konceptet till att inte bara producera och sälja renodlade klassiska monografier på enskilda stora konstnärer. Världen låg för hans fötter och det fanns mycket att avhandla: konströrelser, överdådiga hotell, coola rockstjärnor, banbrytande musikstilar och spännande arkitekter.
”Benedikt Taschen är visionären som lever för att bjuda på resor genom tid och rum”
Men Taschen gjorde sig kanske framför allt ett namn i början av 1990-talet för sina kontroversiella böcker om fetischer, nakenhet (framför allt nakna kvinnor) och porr med fotografer och konstnärer som Helmut Newton, Ralph Gibson, Jeff Koons, Roy Stuart, Juergen Teller och David LaChapelle i spetsen. Och sex säljer, som man säger. Vanity Fair publicerade en artikel om Benedikt Taschen i vilken han beskrevs som ”en av få i affärsvärlden som vågar göra exakt som han vill, när han vill”.

Och ungefär så var det nog. För kort därpå, år 1999 släpptes det första exemplaret av Taschens så kallade sumoformat av Helmut Newton. Och som namnet antyder är det en tungviktare, stor nog att kräva en bokbindare i Vatikanen att få ihop det drygt trettio kilo tunga verket om femtio gånger sjuttio centimeter. Ett tillhörande bokställ fick designikonen Philippe Starck i uppdrag att formge. En minst sagt vågad satsning. Men den bar frukt: den första limiterade upplagan på 10 000 exemplar som gick loss på 1 500 dollar styck sålde slut och den första kopian såldes senare på en auktion i Berlin år 2000 för 430 000 dollar.

och mäter 50 x 70 centimeter.


Så för en bokförläggare som startade en verksamhet som gick ut på att sälja böcker om konst, är det väl ingen direkt överdrift att konstatera att hans böcker kom att bli konstverk i sig. Benedikt Taschen är visionären som lever för att bjuda på resor genom tid och rum, till sagolika landskap och subkulturella fenomen fyllda med vackra porträtt, skruvade porträtt, ravekultur, rysk avantgardism, mörka sekter, fanatiska diktatorer och religiösa ledare. Gränserna för vad som kan avhandlas är för längesedan sprängda. Och visst är det härligt att få drömma sig bort ibland, både till gott och ont.
Ett urval av Taschens utgivningar genom åren.
Publicerad i Nya Rum nr 9-2019