Massproductions utforskar hur en soffa låter - By RUM
Annons
Design

Massproductions utforskar hur en soffa låter

En möbel som heter som ett ljud, och ett ljudverk inspirerat av en möbel. I samband med lanseringen av sin nya soffa Bam! har Massproductions tillsammans med musikproducenten Axel Boman utforskat relationen mellan möbeldesign och musik. Vi pratade med Magnus Elebäck, vd och medgrundare av Massproductions, och Axel Boman för att ta reda på hur en soffa egentligen låter.

Annons

Vad kom först, soffan eller ljudet ”Bam!”?
Magnus: När man färdas i överljudsfart kommer alltid föremålet före ljudet. Det blir en så kallad ”supersonic boom”, eller kanske ett BAM! Soffans utseende kom alltså först.

Hur kom ni på att ni skulle ljudsätta soffan?
Magnus: Under Stockholm Design Week har vi som tradition att bjuda in till en stor fest där vi hyllar andra kulturformer än just design. Vi brukar samarbeta med duktiga svenska musikskapare för att bjuda våra vänner på en härlig musikupplevelse. Av kända skäl gick det inte att genomöra en fest och live spelning detta året men vi ville hålla traditionen vid liv ändå.

”Att ljudsätta en möbel känns ändå rimligt”

Vad tänkte du när Massproductions hörde av sig och ville att du skulle ljudsätta en möbel?
Axel: Det var på tiden, tänkte jag! Skämt åsido, men jag har känt Chris (Chris Martin, designer och medgrundare av Massproductions, reds. anm.) sedan vi båda jobbade på SandellSandberg för 20 år sedan. I mitt arbete med Studio Barnhus har jag alltid lekt med vad ramarna är för ett skivbolag. Kan nästa släpp vara en burk soppa? Eller en skulptur? Att ljudsätta en möbel känns ändå rimligt, i den här historien spelar soffan huvudrollen.

”Vi hade aldrig trott att det skulle finnas en 6 minuter lång låt i soffan”

Hur vet man hur en soffa låter?
Axel: Det handlar om att ta reda på saker som hur soffan kom till, var den är på väg och vem den kommunicerar med. Och självklart hur den ser ut! Det givna kändes som att ta reda på om soffan faktiskt lät bra om man slog på den, satt i den eller på något sätt interagerade med den. Det ledde mig till nästa tanke, att illustrera detta med analoga trummor och inte till exempel en trummaskin, vilket jag är van vid.

Hur skulle du beskriva slutresultatet?
Axel: Lekfullt och drivande, ett återhållsamt kaos som gränsar till både techno och jazz. Jag gick utanför min comfort zone genom att samarbeta med jazztrummisen Konrad Agnas och jag är faktiskt rätt förundrad över resultatet. Det blev verkligen soffans låt. Inte min, inte Konrads. Sånt gör mig glad.

Låter den som ni hade trott?
Magnus: Den låter mycket bättre än vi hade kunnat hoppas på. Vi hade aldrig trott att det skulle finnas en 6 minuter lång låt i soffan. Men Axel plockade fram den!

Vad har musik och möbeldesign gemensamt?
Magnus: En snabb hitlåt gör inget album. Det krävs hårt arbete och kvalitet i varje låt för att skapa ett verk som håller över tid. Samma sak gäller möbler.
Axel: Design av primala behov som är svår att sätta fingret på varför den svänger eller inte. Alla behöver dansa och sitta!

Annons

BAM! (Massproductions Dub) av Axel Boman ges ut under Studio Barnhus och släpps i dag, 8 februari. Den släpps även som 7” singel senare i vår. Här kan du se det tillhörande videoverket av regissör Robin Günther.

Annons