Möbelmakarna som väljer nordisk glädje - By RUM
Annons
Design

Möbelmakarna som väljer nordisk glädje

Möbelföretaget Made by Choice är kända för sin glada och lekfulla estetik med en stark relation till det nordiska arvet. Följ med när vi pratar med Lasse Laine, Sebastian Jansson och Niclas Ahlström, de tre vännerna bakom varumärket.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Vad är Made by Choice?
– Made by Choices grundidé är att skapa skräddarsydda möbler för företag, tillsammans med olika formgivare. Vår vision är att skapa ett internationellt designvarumärke med en stark koppling till det finska trähantverket. Varje möbel eller produkt sitter på en historia som vi vill berätta.

Vilka är ni som står bakom Made by Choice?
– Vi, Lasse Laine, Sebastian Jansson och Niclas Ahlström grundade varumärket år 2015. Lasse är vd och grundare till Protos Demos, som är vårt produktionsföretag, sedan tio år tillbaka. Sebastian är kreativ chef och designer sedan tidigare och Niclas har en bakgrund inom finansbranschen.

”Vi kallar vår stilriktning för ’nordic happiness’.”

Stolen Goma är ritad av den svenska arkitekten och formgivaren Thomas Sandell.
Annons

Vilka är era mest populära produkter?
– Kolho är definitivt en av våra mest kända serier. Stolen är designad av konstnären Matthew Day 
Jackson och var en av de mest populära lanseringarna under Milano 2019. Stolarna Laakso, designad av Saku Sysiö, Goma, framtagen av Thomas Sandell för ett restaurangprojekt med samma namn i Stockholm, Laulu, designad av Matti Klenell för Finlands musikmuseem, Nude, av Harri Koskinen, och Punc, av Shane Schneck tillhör också några av våra mest eftertraktade verk.

”Ergonomi är viktigt, men självklart även estetik – det är en ekvation vi försöker tillgodose.”

Annons
Stolen Kolho är en av Made by Choices mest välkända produkter.

Hur skulle ni beskriva er stil?
– Lekfull och glad! Vi kallar vår stilriktning för ”nordic happiness”. Vi inspireras väldigt mycket av gamla traditioner när det kommer till bearbetning av trä. Hantverk är a och o, vi vill ta fram produkter med en riktig historia, det gör dem meningsfulla. Självklart är det också viktigt att vi ser till att jobba miljövänligt genom hela produktionen.

Hur ser er arbetsprocess ut? 
– Vi tittar mycket på behovet som finns på marknaden och hos människorna i dagens samhälle. Vi utgår från det när vi ska ta fram en ny design. Ergonomi är viktigt, men självklart även estetik – det är en ekvation vi försöker tillgodose. Sedan strävar vi alltid efter att vara innovativa och erbjuda annorlunda produkter.

Hur ser ni på framtiden? 
– Vi tror att vi människor kommer börja fokusera mycket mer på kvalitet och skräddarsydda produkter som tjänar våra behov. Folk kommer att fokusera mer på material och hållbarhet, och så kommer vi få se många fler multifunktionella hem som kräver multifunktionella möbler.

Annons

Made by Choice
Grundat av: Lasse Laine, vd, Sebastian Jansson, kreativ chef och Niclas Ahlström, försäljning och utveckling. 
Baserade i: Helsingfors, Finland.
Instagram: @madebychoice
Hemsida: madebychoice.com

Grundarna av Made by Choice
Foto: Perttu Saksa

Publicerad i Rum Hemma nr 8-2020

Annons