New Works om samarbeten och det skandinaviska arvet - By RUM
Annons
Design

New Works om samarbeten och det skandinaviska arvet

Ett eget livsstilsuniversum av möbler och belysning – genom spännande samarbeten och fokus på hantverk har New Works blivit en spelare att räkna med på Danmarks designscen.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

New Works lanserades under Stockholm Furniture Fair 2015, då med en kollektion som fokuserade på belysning och mindre objekt. De beskriver sig själva som ett kommersiellt möbel- och livsstilsuniversum som vill göra hantverk mer tillgängligt på marknaden. I dag arbetar sex personer i New Works ateljé i Köpenhamn, inklusive grundarna Knut Bendik Humlevik och Nikolaj Meier.

Berätta mer om New Works, hur arbetar ni?
– Vi utgår ofta ifrån färg, och hittar ett material baserat på det. Om vi ska göra något grått tittar vi på sten, granit eller aluminium och så vidare. Vi vill att våra produkter är självständiga, som skulpturer, men att de samtidigt har en funktion.

Berätta om era samarbeten!
– Vi kontaktar folk vi beundrar och frågar om de vill arbeta med oss, men många hantverkare, konstnärer och designers hör av sig till oss i dag, vilket är väldigt roligt. Vårt samarbete med designern Linnea Ek Blæhr och glasblåsaren Anders Raad är ett typexempel på hur vi vill jobba.

Hur skulle du beskriva New Works stil? 
– Vi hämtar mycket inspiration internationellt och speciellt från Belgiens interiör, arkitektur och kulturarv – den är nutida, varm och naturlig. Sen är vi helt klart skandinaver och det kommer vi alltid vilja vara även om jag faktiskt inte tror att folk uppfattar New Works som ett typiskt skandinaviskt varumärke. Men vi gillar det naturliga och enkla och vill aldrig tappa fotfästet från vårt hemland.

Som en kombination av fåtölj och karmstol är fåtöljen Tembo, formgiven år 2011 av designduon Noergaard & Kechayas.

”Vi gillar det naturliga och enkla och vill aldrig tappa fotfästet från vårt hemland.”

I processen att ta fram vasen Blæhr tillsammans med Linnea Ek Blaehr och Anders Raad.

Var är New Works idag? 
– Vi är på ett väldigt bra ställe i dag. Kapitel ett av New Works är förbi, vi är inte längre en start-up. Vi känner att vi har etablerat oss som en av spelarna på Danmarks designscen.

New Works 
Grundare: Knut Bendik Humlevik, Nikolaj Meier.
Baserade i: Köpenhamn
Instagram: @newworksdk
Hemsida: newworks.dk

Publicerad i Rum Hemma nr 3-2020

Annons