Rum presenterar Maktlistan 2022 - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Inredning

Rum presenterar Maktlistan 2022

Tidskriften Rums redaktion, Lisa Marie Mannfolk och Cecilia Öfverholm, har tillsammans med Stefan Nilsson, Jonas Pettersson, Camilla Schlyter och en mullvad listat de 100 mäktigaste inom Arkitektur- och Designsverige. Välkommen till årets Maktlista!

Annons

Oj, jorden gick visst under. Ingen skräll men trots allt lite deppigt. Planeten tålde inte miljöförstöring, en galen pandemi, diktatorer, konsumtionshets, faktaresistens, krig, svält, förtryck och girighet hur länge som helst (det enda som inte var i närheten av att ta kol på oss var väl en komet?! Mänskligheten–dinosaurierna 1 – 0). En handfull kompetenta typer överlevde som tur är mot alla odds, och ur spillrorna reser sig mänskligheten igen. Starkare, mer innovativ och lyhörd än någonsin och med en dyrköpt erfarenhet om att vi måste jobba tillsammans för att kunna gå vidare. Några kackerlackor har också klarat sig.

01. 100Gruppen
För att förändring ska ske måste någon ta täten. Någon måste sätta ribban. Men att göra det ensam är inte lätt. 100Gruppen vill skapa en gemensam förändring och visionen är en cirkulär och hållbar inredningsbransch som blir klimatneutral 2030. Vi önskar att det fanns hundra 100Grupper men vi nöjer oss med den här. Den är ju ändå bäst – och därmed mäktigast i branschen! Här säger vi stort grattis och pratar om förstaplatsen med ordförande i 100Gruppen, Ivana Kildsgaard.

02. White Arkitekter
Sara kulturhus når ju nästan ända upp till stjärnorna. Så välförtjänt! Men vi vill också lyfta uppdragsgivaren Skellefteå som gör så mycket rätt nuförtiden. En stad rakt in i framtiden.

03. Gert Wingårdh, arkitekt
Gert, Gert, Gert, vad kan vi säga som inte redan är sagt? Ja, det kunde möjligen vara ”tack för Liljevalchs+!” Kvaliteten är för evigt.

Annons

04. Rise
Hur skulle Innovationssverige se ut utan denna stöttepelare?

05. Svenskt Trä
Det är omöjligt att missa att trä är årets material i alla dess former. Och Svenskt Trä är långt ifrån blyga. Det gör att organisationen behåller sin plats i täten på denna lista.

06. Arkdes
Sigurd Lewerentz-utställningen kändes på liv och död på mer än ett sätt. Skulle pressvisningen förvandlas till ett superspridarevent? Nix. Här var det bara ambitionen och glädjen som var smittsam.

07. Link Arkitektur
Ett arkitektkontor med lika genuin kunskap som genuint intresse för hållbarhet (läs framtidsorientering, innovation och mod). Under året har Link signerat Hoppets förskola, tillika vinnaren av Årets Hållbarhet i Swedish Design Awards by Rum. Hurra!

Annons

08. CKR, formgivare och arkitekter
Vad är det som gör Claesson Koivisto Rune så bra? ”Allt” om Eero får säga det själv. Och vilka är vi att argumentera emot? Utsökta utställningar, fräsch arkitektur och delikat design toppat med ett guldregn från självaste statschefen. På med kungakronorna, mina herrar!

09. Vasakronan
Modiga beställare växer inte på träd … haha säger vi, det gör de visst! Magasin X är ett lysande exempel och Vasakronan visar vägen för många andra, inte lika modiga.

10. Monica Förster, formgivare
Hon är årets Bruno Mathsson-pristagare. Sjukt välförtjänt. Studions portfolio är en knockout. Hennes klassiska moln har dessutom landat på inte mindre än två utställningar i år. Vi är i sjunde himlen.

Annons

11. Byggbolagen
Ni finns på denna skrälliga placering enbart för att ni sitter på pengapåsar värdiga Joakim von Anka. Nu vill vi se mer action, inte bara pyttedyk från enmeterstrampolinen. Börja med att skippa kärleken till betongen, när den inte absolut behövs.

12. David Ericsson, formgivare
Rakt av en av våra favoritdesigner. Intelligent, experimentell, omsorgsfull. Överlever inte hans utefåtölj Oona för Atelier Sandemar apokalypsen så äter vi upp vår … hatt.

Annons

13. Jenny Nordberg, formgivare
Vinner Swedish Design Awards by Rums pris Årets designer och sätter fingret på frågor i tiden, likväl som hon formger produkter med pondus. Ni vet väl att hon efterfrågar en stadsdesigner i varje stad precis som det på många håll finns en stadsarkitekt? Verkställ!

14. Göteborgs stad
Görbra initiativ att försöka skapa klimatneutrala stadsdelar. Hoppets förskola var en testballong som föll väl ut. Fortsätt visa vägen och navigera oss ut ur nästa apokalyps.

15. Verk
En sann inspirationskälla. Det lilla företaget har bevisat svårigheterna med en helt svenskproducerad möbelkollektion. Vart tar de svenska råvarorna vägen och vad hände med den svenska produktionslinjen?

16. Subjective
Sprillans nytt designmärke som tar begreppet ambition till helt nya höjder. Från början prylar tillverkade för silversmeden Sebastian Schildts restaurang Oxenstiernan men de kunde inte stanna där. De måste erövra världen. Lokalt producerat med löjligt hög verkshöjd. Vi tackar och bugar.

Annons

17. Fastighetsägarna
Det finns inga ledsna fastighetsägare, har vi hört. Nu är det er tur att göra oss glada genom att ställa hållbarhetskrav både på er själva, era upphandlade byggbolag, arkitekterna, kommunerna … behöver vi säga mer?

18. Nyréns/Medborgarhuset
Renoveringsnestorn bland arkitektkontor. 3 000 nya, sköna kvadratmetrar i Medborgarhuset, som genom Nyréns försorg säkerligen förlängt livslängden på denna ståtliga byggnad med ytterligare 100 år. Ge oss era bästa restaureringstips!

19. Vinnova
Inom yogan säger somliga: without assistance, no progress. Det gäller även här: utan forskning, ingen innovation. Vi älskar Vinnova!

20. IVL Svenska Miljöinstitutet
Miljöinstitutets Centrum för cirkulärt byggande får pris som Årets cirkulära initiativ på Återvinningsgalan 2021. Vi applåderar. Världen applåderar. Våra ofödda barnbarn applåderar. Nu vill vi bara veta vad som händer härnäst i bygg- och fastighetssektorn?

Annons

21. Åke Axelsson, formgivare
Ingen är som Åke. Saknar du en stol? Han har en. Saknar du ett sammanhang i svensk designhistoria så kan han hjälpa dig med det också. Kring denna nestor cirklar en hel utställning under designveckan. Och vi skulle köa barfota utanför Sven-Harrys, i den där snöstormen som alltid slår till under Stockholms designvecka, för att få se den.

22. Auktionshusen
Kunskap, folkfest och dina, mina och alla vi känners gamla prylar. Detta är riktigt redigt återbrukande sedan anno dazumal.

23. Rahel Belatchew, arkitekt
Vår kära vän, arkitekt, grundare av Belatchew Arkitekter, du är så bra!

24. Emina Kovacic, stadsarkitekt Karlshamn
Tänkte såhär, vi ringer dig snart.

Annons

25. Sofia Wood/ Elsa Billgren/ Gustav Broström
Kompistrion fortsätter att influera och återbruka med samma goda humör. Här nås det ut i stugorna. Så här ser folkbildare ut på 2020-talet. Och visst fanns det mer än ett bokkontrakt med i mixen också?

26. Citylab Sweden green building council
Det är svårt att bestiga branta berg utan rep. Citylab har hela klättersäcken full med utrustning.

27. Johanna Frelin, Riksbyggen
Riksbyggen förvaltar över 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter och vid rodret sitter Johanna Frelin och ser till att färden blir mer Hyper Island-schvungig än bottenkänning.

28. Stefan Nilsson, trend- och designexpert
Säg ett designsammanhang där detta juryproffs inte är involverat. Vi kan inte komma på något!

Annons

29. Pr-byråerna
Symptomatiskt att pr-byråerna alltid återfinns högt upp på denna lista. Om nu världen slutar ”inte med en smäll utan ett gnäll” är det kanske bäst att du anlitar en du också, så att din röst inte drunknar i den stora massan det sista den gör?

30. Matti Klenell, formgivare
Matti stod får en av 2021 års vackraste separatutställningar och när Värmlands museum låste upp porten för oss kändes det som om vi tillsammans besegrade corona.

31. Emma Olbers, formgivare
En grön designer. Kan man ens säga så när man pratar om en så erfaren person som Emma? Nu vill vi se ännu mer lokalproducerat.

32. Klimatklubben
Att vara klimatnörd är förhoppningsvis snart mainstream, men inte än. Därför behövs Klimatklubben mer än någonsin tidigare. Kämpa på, det finns fler apokalypser att besegra.

33. Martin Rörby, arkitekturhistoriker och skribent
Martin, Martin, Martin! Så mycket kärlek!

34. Restaureringskonst på Mejan
En gång Mejan, alltid Mejan. Vad som händer där hoppas vi aldrig stannar innanför de fyra väggarna. Ge oss er kunskap och det fort för nu har äntligen restaureringskonst-poletten trillat ner inom branschen.

35. Form Us With Love, formgivare
Jonas Pettersson må vara med i Maktlistans jury i år men designföretaget han och John Löfgren rattar har sin självklara plats just här. Deras stora kunder talar sitt tydliga språk. Och de har ju dessutom mycket gemensamt med Tesla när det gäller innovationsvilja. Eller hur var det nu du sa i intervjun i Rums majnummer förra året, Jonas?

36. Note Design Studio, formgivare
Det finns något typiskt Note-igt i Notes alla projekt. En perfekt färgsatt tråd, om man så vill. Imponerade konsekvent, men vad händer härnäst?

37. Hemnet
Jisses! Hur många Hemnetmissbrukare finns det här? Räck upp en hand! Under pandemin har många bytt bostad tack vare denna plattform. Lika många, eller fler, har drömt sig bort under fliken Alla bilder.

38. Vandalorum
Årets Bruno Mathsson-pristagare föds varje år i denna småländska pärla. Alltid aktuell, alltid initierad.

Annons

39. Renoveringsraseriet
Alfred Skogsberg och Gustav Bergström fortsätter välbehövligt att rasa mot sinnessvaga renoveringar, fejkiga ”förbättringar” och allmän arkitektonisk dumhet. Denna ideella förening visar att kunskap är vägen inte bara till vårt hjärta, utan också till ett mer hållbart samhälle. Swisha dem nu!

40. Massproductions
Långsamt framväxande produktkatalog, stringent design och miljöinitiativet Facelift. Magnus Elebäck och Chris Martin överlever definitivt apokalypsen. Nya släppet, schäslong 4PM, kan du dessutom snickra ihop själv, om inte syndafloden svept bort alla verktyg.

41. Svante Öquist, inredningsprofil
27 000 följare kan inte ha fel. Svante Öquist är branschens trevligaste trädgårdspersonlighet. Ärlig, bjudig och med lång erfarenhet folkbildar han sig fram på Instagram, via sin blogg och som Rum Utes juryledamot ansvarig för priset Årets uterum. Trädgårdsåret har tolv månader. punkt och slut. Det har vi lärt oss av Svante.

42. Sweco
En bjässe med tusentals smarta hjärnor som bygger vårt land och på riktigt tror att hållbarhet skapar långsiktiga värden i hela världen.

43. Smart Textiles (Textilhögskolan)
Så mycket behöver göras på det textila området och på Smart Textiles måste undertråden hålla för högt tryck. Slitstarkt!

44. Camilla Schlyter, formgivare
Fröken Camillas känsla för trä. 

45. Recreate
Heja Erik Stenberg, KTH. Han kan allt om miljonprogrammets betongsystem – och det borde fler göra för miljonprogrammet är jättestort och i jättestort behov av upprustning och det kommer ta jätttelång tid och kosta jättemycket pengar.

46. Moelven
Som vi formligen tjatat om limträets potential … Nu vill vi bara se ännu mer av er fantastiska produkt. Eller det ska skrivas i pluralis för här pågår ständig utveckling. Vi får aldrig nog. Men hur var det med formaldehyden?

47. Helena Bjarnegård, arkitekt
Riksarkitekten som varit på lyssnarturné. Helt rätt. Nu vill vi se handlingskraft också.

48. Återhus
Att bygga hus av hus? Codesign och Vinnova kikar på hur tunga byggnadsdelar kan återbrukas. Se upp lagstiftarna för här kommer nya, friska krafter för cirkulär ekonomi. Det är det enda rätta i denna svåra tid.

Annons

49. Energimyndigheten
Snabbt fångar deras utlysningar upp vikten av tvärdisciplinära co-designprocesser. Rekordmånga ansökningar kommer in och ut fullkomligt sprutas livsviktiga forskningsresultat!

50. Stockholm Furniture and Light Fair
Mässan tappar kanske greppet en aning nu när vi inte träffas irl men ni känner väl att de fortfarande rycker i trådarna och får oss att dansa tillsammans?

51. Antikrundan
Återbruk ska vara så modernt, men vissa har tjatat om det i evigheter. 32 säsonger närmare bestämt och en trogen skara på 1,5 miljoner tittare. Behöver vi säga mer?

52. Inredningspodden
Ödmjuk, påläst och rolig. Johanna Hulander, kvinnan bakom Inredningspodden, är en förebild för oss som journalist – och människa. 

53. Svenskt Tenn
Tennet går från den ena klarheten till den andra. Karin Mamma Andersson! Svensktillverkat! Överskottet till forskning! Julpynt! Nu vill vi alla vara en del av bourgeoisien.

54. Det sitter i väggarna
Vi skriver under på allt. Kunskapsspridning när den är som trevligast!

55. Urbio
Vi letar hållbara landskapsarkitekter och vilka hittar vi? Urbio såklart.

56. Emily Bratt, En annan slags trädgård
Ny bok, nya kurser och nya tag i trädgården. Ingen lyckas som Emily inspirera till lika delar hållbarhet, grobarhet och skönhet. Hon får oss att växa som människor utan att tappa glamouren. Korka upp champagnen, så ses vi på Tjörn i vår!

57. Simon Klenell, formgivare
Nominerad till Årets designer i Swedish Design Awards by Rum och en av initiativtagarna till glashyttan Sthlm Glas. Simon både möjliggör lokal produktion och bjuder oss det ena egenhändigt gjorda glasgodiset efter det andra. Vilken renässansman!

58. Wanås Konst
Åk bara dit.

Annons

59. Gemla
Böjträ och så rakt in på listan! Vackert och omsorgsfullt. Under året har också Gemlaboken getts ut. Heja svensk produktion.

60. Rekomo (med flera)
Relocation? Renovation! Hyr en myra, och andra kontorsmöbler av kvalitet, en hållbar affärsidé som förändrar och expanderar spelplanen.

61. Asplund
En producent som håller fanan högt. Kan nu skryta med att ha prisvinnande Moci Dining Table av Moa Sjöberg i sitt stall. 

62. Hem
Har producerats årets matta – Monster av Siri Carlén. Vi vill var sin.

63. Pholc
I år lyser ni upp världen med cocoon-lampan Turner av Broberg Ridderstråle. Vi njuter och letar fler ljuskällor i mörkret.

64. Lidl
Den tyska jätten utmanades av sina svenska Lidl-företagare som helt enkelt gjorde något helt enastående: Sveriges första NollCO2-certifierade byggnad. Den finns i Visby.

65. Warm in the Winter
Vi behöver fler hållbara stadsplanerare. Warm in the Winter behöver knappast vare sig överrock eller underställ, bara fler kompisar.

66. Tarkett
Cirkularitet på allas läppar. Men Tarkett snackar inte bara. De gör!

67. Singular Society
”Varför köper vi så många saker som vi inte vill ha?” undrar H&M och öppnar ytterligare ett nytt butikskoncept. Medan Afound som billighetsbutik stänger så satsar man på medlemsklubb, lokal produktion och hållbarhet. Stora aktörer som H&M visar med hela handen hur vi ska konsumera. Är det bra eller dåligt?

68. XShore, Polestar, Cake
Transport, design och hållbarhet skapar stora värden.

Annons

69. Hanna Nova Beatrice
Galaxer i mina braxer, här har vi en kvinna med koll! Inte bara chefredaktör för designmagasinet The New Era utan också med nya titeln Project Area Manager på Stockholm Furniture and Light Fair i bakfickan. Hanna stövlar odiskutabelt vidare mot nya djärva mål.  

70. SCA
Skogsbeståndet ska räcka till allt i dag, vi menar allt, då gäller det att ta sig an alla utmaningar öppet och brett, värna om själva råvaran, utveckla hållbara lösningar och kommunicera dem! SCA tar stora steg i denna riktning!

71. Iso Timber
Nej, det är inte svårt och jobbigt … och lösvirke som måste sågas och som strös runt … Nej, det är ett prefabricerat stomsystem av trä. En självklar del av vår samtid och framtid.

72. Circular Hub
Science Park Borås och IDC West Sweden vill öka kunskapen om cirkulär ekonomi. Det är nu det händer, tänker vi, och tittar på när Ikeas fyndhörna blir just en Circular Hub. Tur att det finns många, många fler.

73. Thomas Sandell, formgivare
Thomas krysspall, som är nominerad till Årets Möbel av vår systertidning Nya Rum, är kanske det minsta han har gjort i år?

74. Hantverksakademin
Vi älskar att hissa denna utmärkta akademi till skyarna! Återväxten med ny kraft behövs i alla hantverksnäringar. Fyll på, fyll på, vi vill ha mer och fler.

75. H2 Green Steel
Plötsligt snackade alla om Boden och Green Steel. Vi fortsätter att snacka. Kommer det mer?

76. Stockholm Creative Edition
Välkommet nytt initiativ i septembersolens Designstockholm. Ambition finnes, frågan är bara: ”vem riktar ni er till?” Vi i branschen önskar mer spets. Allmänheten vet knappt att ni existerar. Slå oss alla med häpnad 2022.  

77. Liljewall arkitekter
Brinner för vardagsarkitektur och har prisats på våra sidor förr. Ta en paus, snart är det lillördag. Sen på’t igen! Vi läser er bok så länge.

78. Konstnärsnämnden
Konstnärsnämnden är myndigheten som ger pengar till formgivare så att de kan göra form utanför den kommersiella arenan. Otroligt viktigt verktyg. Bland formgivarna som tilldelats pengar 2021 och 2022 hittar vi erfarna rävar men också ganska nya stjärnor som Mattias Selldén och Jan Klinger. Vi hoppas på ännu mer icke-kommersiell design.

Annons

79. Kjellander Sjöberg
Kontoret som ständigt förtjuser oss med sin omsorg och sin vida blick. Inget är för stort för att tacklas. Eller för litet för att bry sig om. 

80. TränätverkA
Alla ska vi dra vårt hållbarhetsstrå till stacken, så även arkitekter. Därför är alla initiativ som Tränätverk A så välkomna – organisera eder och lär av varandra.

81. Form/Design Center
Det finns nåt osvenskt modigt över Form/Design Center. Man vågar. Man går sin egen väg. Inte som att man vill skapa provokation utan för att man inte orkar dra saker i långbänk längre. Så. Därför startar man Spok (som knyter ihop formgivare och producenter för lokal produktion), man gör Southern Sweden Design Days (i stället för att tjafsa om vilken designvecka i Stockholm som är den ”rätta”) plus att man gör utställningar, samtal och håller Malmö levande. 

82. Klässbols
Svensk textilproducent på 138 jordsnurr med såväl traditionell design för Nobelbordet som det allra senaste. Nya kollektionen tillsammans med Lars Nilsson är en riktig liten pralin. 

83. PBX
När hållbarhet blir en del av vår stressiga vardag – då blir det på riktigt. PBX är Reitans projekt där man ska kunna få snabbkaffe, tuggummi och en kanelbulle som i vilken snabbmatsbutik som helst men där allt är hållbart. Från arkitektur, energi, skyltar till det vi handlar. Vi gillar.

84. Smart Housing Småland
Hållbar regional tillväxt genom en innovationsarena för livsmiljöer i glas och trä, med tanken att det är i samarbetet mellan akademi, samhälle och näringsliv det uppstår innovationer – och det gör det! Återigen är co-design i centrum, hurra! 

85. Carina Seth Andersson, formgivare
Vem kan mäta sig med Carina? Hon får oss att 2022 vilja köpa varsin soppterrin. Enough said. 

86. Baux
Liten men naggande god.

87. Renewcell
Det svenska, börsnoterade företaget som ger designvärlden hållbara material. Företaget gör helt enkelt ny massa av återvunna textilier. Vogue älskar dem, liksom alla internationella modeföretag. Och vi. 

88. Cathy Nordström
Kalasintressant småskalig svensk textil- och tapetproduktion med underbar färg- och mönsterpepp. Kan det bli bättre? 

Annons

89. Mark Isitt, arkitekturkritiker, författare och journalist
Det är svårt att värja sig, för Mark Isitt är överallt. Han gör det bra.

90. Ligna Energy
Som vi längtar efter att detta ska ta fart. Träbatterier hör den nya tiden till!

91. Ahrbom & Partner
Renovering av rang med uppdrag som Kulturhuset, Rosenbad, Dramaten, Erskinehuset i Slakhusorådet, Operan…

92. Dacapo
Denna kommunala utbildningsplattform där traditionellt hantverk och nya digitala metoder lärs ut. Precis den kombinationen som behövs. Vi bänkar oss! 

93. TAF Studio, formgivare
Duon bjöd bland annat på utställningsarkitekturen till svindlande sköna Boro – Nödens konst på Östasiatiska museet under året. Alla som är kapabla att transformera trasor till treasures kan sitta vid vårt bord. 

Annons

94. Reform Design Lab, formgivare
3D-print är en del av vår framtid. Det här är ett utmärkt exempel, som dessutom nominerats i Swedish Design Awards by Rum 2022. Bra gjort Jurij Rahimkulov – så härligt och nyskapande.

95. The Loop Factory
Här hittar vi smarta hjärnor som bygger system som vi andra kan ta hjälp av när framtiden skapas. Ring dem.

96. Marcus Huber
Det här året har en av jurymedlemmarna tittat extra på vem som sitter på plånboken. Just nu har Marcus Huber den största och investerar i företag som Fogia, Articles, Pholc, Astrid med flera. 

97. Konsumtionsdrivarna
Ni får vara med på listan för att ni säljer miljontals produkter av kassa material, ni slänger sådant ni inte lyckas kränga och ni beter er som om vi hade tio jordklot. MEN om ni gör om och gör rätt, blir det med ens väldigt mycket bättre … 

98. Möbelriksdagen
Slå klubban i bordet. Riksdagen sammanträder.

99. Ingegerd Råman, formgivare
Integritet är det coolaste, och ingen har mer av den varan än Ingegerd Råman. 

100. Cementa
En kackerlacka inget tar död på.

Publicerat i Tidskriften Rum 2-2022

Annons