Shaker – från religiös rörelse till inredningsideal - By RUM
Annons
Design, Inredning

Shaker – från religiös rörelse till inredningsideal

Avskalat och funktionellt i gedigna material. Frikyrkorörelsen shakers startade med sin asketiska livsstil och hantverkskunskap ett stilideal som influerat formgivare världen över.

Annons

Skala ner, koppla ur och lev av naturen. 2000-talsmänniskan känns urtrött på snabbmat, högt tempo och verkar (på de flesta håll) ha bestämt sig för att ta klimathotet på allvar. Inte är det så konstigt att vi väljer att omge oss med gedigna möbler i hållbara material. Inspirerade av en rörelse från 1700-talet som i dag endast har en handfull medlemmar kvar på grund av liv i celibat.

Gungstolar i shakerstil

Kanske är det också där likheterna tar slut? Medlemmarna i shakerrörelsen inredde sina hem sparsamt och enkelt samtidigt som de hade höga krav på perfektion och den estetiska kvaliteten. De var jordbrukare och hantverkare, levde på sina möbler och skördar. Trämöbler med enkla, vackra former och svarvade detaljer som klaffbordet, gungstolen och trappallen. Lätta att inreda med och förälska sig i. Vi har kikat närmare på hur en utdöende religiös rörelse kommit att influera några av de största stilarna under modern tid.

Inne i ett shakerhus
Kaare Klints safaristol
Kaare Klints klassiska safaristol bär många likheter med shakerrörelsens möbler.

Rörelsen uppstod i England på 1700-talet, som en utbrytargrupp från kväkarna med Moder Ann Lee i spetsen och kallade sig själva för The United Society of Believers in Christ’s Second Appearing, som tack vare sina högljudda, extatiska, dansande gudstjänster snabbt fick det något svängigare namnet Shaking Quakers av sin omgivning. Att vara en shaker var inte alltid lätt och efter många år av förföljelser och fängelsestraff bestämde sig sekten för att utvandra till det stora landet i väst.

Trots förlösande dans levde shakers efter stränga regler. Män och kvinnor bodde separat och byarna isolerades från omgivningen. Det här innebar förstås svårigheter för rörelsens överlevnad och deras enda sätt att fortleva var genom nyrekrytering. Den något ofruktbara synen på sex har gjort att rörelsen i princip dött ut, men inredningsstilen blomstrar och influerar formgivare världen över än i dag.

”Inget onödigt skulle tillverkas, allt skulle ha ett tydligt syfte och vara en hyllning till Gud”

Sättet att formge har sitt ursprung i den religösa övertygelsen. Undergången var nära och det var viktigt att ha ordning och reda när framtiden mellan himmel och helvete skulle avgöras. Rörelsens filosofi kretsar kring tre begrepp: ärlighet, funktion och enkelhet. Ledord som genomsyrade hela samhället, tron och möbeltillverkningen. Inget onödigt skulle tillverkas, allt skulle ha ett tydligt syfte och vara en hyllning till Gud. Det ledde också till att de bara använde de bästa materialen för tillverkning av sina möbler. Shakers var också otroligt innovativa och har gett världen uppfinningar som klädnypan och kroklisten. Kroklisten förenklade städningen då alla lösa möbler kunde hängas upp längs väggarna.

Köket Cool Classic från Kvänum har tydliga shakerreferenser
Särskilt på köksfronten har shakerstilen gjort något av en comeback under de senaste åren. Köket Cool Classic från Kvänum har tydliga referenser till shakerrörelsen.
Annons

Shakerrörelsen kallas ofta för de första minimalisterna just för att inget skulle tillverkas i onödan. Designen saknar krusiduller och utsmyckningar, ett bord är ett bord och dess skönhet ligger i funktionen. Ett ornament kunde till och med ses som syndigt. 
– En av de saker som var speciell med shakers formspråk var att det inte var speciellt. Målet är att ta bort alla element som kan kopplas till trender vilket innebär att möblerna får en estetisk hållbarhet. Med dagens oro för miljöhållbarhet, snabbt växande trendcykler och den senaste tidens politiska instabilitet finns det en önskan om föremål som är mer stabila, tillförlitliga och hållbara. Shakers såg också arbete som en form av dyrkan, varje föremål gjordes med uppmärksamhet och eftertänksamhet, lika mycket omsorg lades i en träspole för tråd som i en byggnad, berättar John Arndt, projektledare för Furnishing Utopia som låtit designer världen över få tillgång till stora arkiv med shakermöbler för att sedan skapa sina egna moderna tolkningar.

”Målet är att ta bort alla element som kan kopplas till trender vilket innebär att möblerna får en estetisk hållbarhet”

Annons

Skandinaviska och japanska formgivare har konsekvent hämtat inspiration från shakerstilen. På 1950-talet utvecklade exempelvis danska Hans J Wegner gungstolar, och Børge Mogensen ritade shakerinspirerade stolar och bänkbord. Till och med massproducenten Ikea har fört in estetiken i ett helt nytt sammanhang – folkhemmet.
– När jag designade Torhamn ville jag skapa ett kök med stark traditionell koppling. Jag var inspirerad av shakerstilen som kombinerar funktion med enkel, ärlig design och hantverkskunskap, berättar designer Mikael Axelsson som skapat köksserien Torhamn för Ikea.

Børge Mogensens bord Shaker och stolen J39
Børge Mogensens bord Shaker och stolen J39.
Köket Torhamn från Ikea i shakerstil
Shakerstilen inspirerade Mikael Axelsson när han ritade köket Torhamn för Ikea.

Vi har nog kommit för långt i utvecklingen för att inte bry oss om hur saker runt om oss ser ut – inget ont om det – även shakers strävade efter skönhet, men genom ett annat perspektiv. De skapade vackra saker för Gud. När vi läser medlemmarnas egna ord om estetiken känns den nästan larvigt aktuell. ”Om det inte är nödvändigt eller användbart, befria dig från tanken att du behöver det. Om det är nödvändigt eller användbart, befria dig från tanken att det behöver förbättras genom att lägga till vad som inte är en del av dess användbarhet eller nödvändighet. Är det både användbart och nödvändigt, och du kan skala bort det som inte är essentiellt, fortsätt att göra det så vackert som möjligt. Det som har den högsta användningen har också den största skönheten.”

Publicerad i Nya Rum nr 3-2018

Annons