Smak- och stilsäker guide till Köpenhamn - By RUM
Annons
Design

Smak- och stilsäker guide till Köpenhamn

Kul secondhand-shopping, opretentiösa matkoncept och naturvin i mängder. Här är våra bästa tips i Danmarks färgstarka huvudstad.

Annons

1. Bottega Barlie – restaurang
Barlie ligger mitt i hjärtat av Köpenhamn och är den perfekta platsen att inta morgonkaffet på eller sippa sig genom deras fina utbud av naturviner. Här är det alltid trevlig stämning, oavsett tid på dygnet. I matväg serveras enklare rätter inspirerade av medelhavsköket. Menyn ändras varje månad – så håll dig uppdaterad via deras Instagram.
barlie.dk 

Resturang Bottega Barlie
Il Buco resturang

2. Il Bucorestaurang
Svårslagen atmosfär, okomplicerat god pasta och ett källarlager med italienska naturviner som inte går av för hackor. Här levererar dessutom bagaren Michael Korbo några av Köpenhamns absolut bästa surdegsbröd.
ilbuco.dk

Annons
Hotel SP34

3. Hotel SP34hotell
Designhotellet SP34 är en del av Brochner Hotels som driver en rad lyxiga boutiquehotell i Köpenhamn. SP34 är både mysigt, centralt och sådär typiskt köpenhamnskt – allt man gillar, med andra ord!
brochner-hotels.com

Bästa shoppingstället i Köpenhamn

4. Beau Marchéshopping
Minst ett stopp på Beau Marché är ett måste. Butik och vinkafé i ett som har massvis med fina inredningsdetaljer, möbler och småprylar. Vi älskar att gå dit för att insupa den unika atmosfären och bara moffa åt sig inspiration.
beaumarche.dk

Brus Shop

5. Brus Shopbar & shopping
Kombinerat ölkafé och butik där du kan köpa allt möjligt på flaska – hantverksöl, ekologisk cider, naturvin, läsk och kombucha. To Øl, Lindheim, Cloudwater, Mikeller, Track och Omnipollo är bara ett fåtal av bryggerierna som finns representerade här. Ett solklart stopp för ölentusiasten.
tapperietbrus.dk

Pompette bar

6. Pompette – bar
Pompette tillhör en av de senare tillskotten bland Köpenhamns myller av vinhak. Pompette betyder lullig på franska, och det är precis vad man kan förvänta sig att bli efter ett besök på det här stället som är hälften vinbar, hälften vinshop. Här dricker man riktigt fint naturvin på antingen glas eller flaska till bra priser, i charmiga lokaler med tydliga vibbar av Paris.
pompette.dk


7. Pragshopping
Secondhandbutik med urmycket fint. Allt från tyllkjolar, slipklänningar och fuskpälsar till sidendiadem, hårspännen och färgglada strumpbyxor. Det finns en till butik på Nørrebro, men den här känns oftast snäppet vassare! 
pragcopenhagen.com

Secondhandbutik i Köpenhamn
Gasoline Grill Köpenhamn
Annons

8. Gasoline Grill restaurang
I en gammal bensinstation som fortfarande är i bruk serveras stans bästa hamburgare. Äter gör du i avgaserna utanför, på träbänkar under bar himmel. Menyn består av fyra burgare för 75 danska styck: en klassisk, en ostburgare, en vegetarisk och en ”butter burger”, där en stor klick smör smälts på köttet istället för ost. Endast hundra hamburgare serveras per dag, sen stänger luckan, oavsett klockslag – så se till att stå långt fram i kön när de öppnar klockan 11. Det är väntan värt.
gasolinegrill.com

Osteria 16

9. Osteria 16restaurang
Antipastirestaurang och bar som serverar enkla och goda italienska smårätter tillsammans med vin – bland annat från den egna vingården i Piemonte. På Osteria 16 finns det 35 sittplatser. Det är litet och stimmigt, ungefär som en trång hemmafest. En trevlig sådan. Åtta stycken smårätter serveras för 300 danska kronor, och menyn varierar efter säsong. För den som är mer sugen på pasta rekommenderas också systerkrogen Spaghetteria som har samma ägare och antipastikoncept.
osteria16.dk

10. Italo Discorestaurang
På den här lilla italienska trattorian serveras det tuff kärlek. Alla i restaurangen får samma rätter för 400 danska, och maten är byggd på vilka råvaror som är i säsong. På söndagar bjuder man in till en lite billigare ”fællesspisning”, då menyn består av överblivna ingredienser, samtidigt som man tömmer alla vinflaskor som öppnats under veckan. Det är himla trevlig!
italodisco.dk

Italo Disco i Köpenhamn
Annons
Hotel Sanders

11. Hotel Sandershotell
Sanders grundades av den danska balettdansösen Alexander Kølpin 2017 och ligger i samma anrika
byggnad som tidigare var hem åt dekadenta Hotel Opera. Vackra toner av oliv, krämvitt och ockra går igenom hela hotellet och dess klassiskt inredda 54 rum. Sanders är också hem åt den eleganta cocktailbaren Tata som gör så pass bra drinkar att den nästan är värd en egen liten tipsruta.
hotelsanders.com

12. La Banchina kafé
Varning för halvnakna människor mitt i lunchen. Kaféet och restaurangen drivs av folket bakom Il Buco och ligger i en gammal vaktmästarhytt vid Refshaleøens båtvarv. Förutom god mat finns här bastu och brygga för gäster att bruka året om. På sommaren fylls den soliga bryggan av människor som dricker naturvin eller tar ett dopp i havet innan maten.
labanchina.dk

La Banchina
Museum i Köpenhamn

13. Thorvaldsens Museumkultur
Vänta dig inget annat än ljuvliga färger och storslagen arkitektur i museet om rymmer verk av den världsberömda danska skulptören Bertel Thorvaldsen (1770–1844). Thorvaldsens Museum är en riktig pärla och har ända sedan starten år 1848 gett besökare en fin arena att njuta av konst och arkitektur på.
thorvaldsensmuseum.dk

14. Rødder & Vinshopping
Lokal vinbutik som drivs av Solfinn Danielsen – en av de stora naturvinspionjärerna i Köpenhamn, och som även är känd som stadens Gamay-ambassadör. Solfinn öppnade butiken 2014 och här finns det alltid ett väl kurerat utbud av spännande naturviner på hyllorna.
rodderogvin.dk

Vinbutik i Köpenhamn
Annons
Mangia

15. Mangiarestaurang
Gillar du pasta gillar du Mangia. I vackra lokaler med höga, kala väggar och avskalad interiör serveras ett gäng otroliga specialiteter från Piemonte tillsammans med bra vin. Stämningen är varm, sorlig och avslappnad och pastarätterna är något av det bästa vi någonsin smakat.
mangia.dk

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2020


Annons