Snabblektion i designhistoria - Adventsljusstaken - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – Adventsljusstaken

Svensken Oscar Andersson var den kreativa hjärnan bakom världens första elektriska adventsljusstake, men traditionen med att tända ljus under julen går längre tillbaka i tiden och har sina rötter på Ersta diakoni.

Annons
Foto: Ersta diakoni

Historien bakom att tända ljus under advent sträcker sig ända till 1870-talet, när diakonissorna på Ersta diakoni introducerade en adventsgran. Inspirationen hämtades från Kaiserwerths diakonissanstalt utanför Düsseldorf, Tyskland. I granens grenar brukade det finnas tjugoåtta ljus. Traditionen innebar att barnen fick tända sju ljus, ett för varje veckodag, varje söndag i advent. Detta blev en sed som särskilt blomstrade under 1920- och 1930-talen i Sverige. Adventsljusstaken med sju ljus, ett för varje veckodag i en vecka, och adventsljusstaken med fyra ljus, där ett ljus tänds varje söndag fram till julafton, blev en tradition i många svenska hushåll.

I de tyska städerna blev det alltmer populärt att ha en adventskrans med fyra ljus istället för sju. Detta är något som fortfarande lever kvar idag, då den traditionella ljusstaken som vi känner igen har fyra ljus.

Oscar Vilhelm Andersson var den kreativa hjärnan bakom den banbrytande elektriska adventsljusstaken. Trots sin bakgrund som lagerarbetare hos Philips i Göteborg visade sig Andersson vara en uppfinnare och konstruktör av sällsynt skicklighet.

År 1934 förändrade Oscar Andersson adventstraditionen genom att kombinera julgransbelysning med en bågformad ljusstake och därmed skapa den första elektriska adventsljusstaken. Hans uppfinning skulle visa sig vara en betydelsefull innovation, trots initial skepsis från omgivningen när idén presenterades. Oscar Andersson jobbade på elbolaget Philips och många i företaget tvivlade på det nya konceptet och var skeptiska till att vanliga tända ljus skulle ersättas av elektriska ljus. Men det hindrade inte Andersson från att tro på potentialen i sin skapelse.

Foto: Nordic Nest
Annons

”Oscar Anderssons uppfinning hade inte bara moderniserat adventsdekorationen utan också introducerat ett säkrare alternativ till de traditionella levande ljusen”

Foto: Sekelskifte

Genom att använda sig av befintlig julgransbelysning och integrera den i en särskild formgivning, skapade Andersson en säker och praktisk lösning för att lysa upp adventstiden. Trots det initiala motståndet beslutades det att påbörja tillverkningen och försäljningen av den elektriska adventsljusstaken 1937.

Succén var omedelbar och överväldigande. Alla tillverkade exemplar var slutsålda före julhelgen samma år, vilket vittnar om den stora efterfrågan och det positiva mottagandet från allmänheten. Oscar Anderssons uppfinning hade inte bara moderniserat adventsdekorationen utan också introducerat ett säkrare alternativ till de traditionella levande ljusen.

Den elektriska ljusstaken med sju ljus är idag ett mycket välkänt inredningsobjekt och säljs i flera olika sorters färger och former. Adventsljusstaken har verkligen blivit en ikonisk symbol för julen och en viktig del i nedräknandet inför julafton.

Annons