Snabblektion i designhistoria – Arka - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Arka

Loungemöbel med karaktär och mer än 60 år på nacken – Yngve Ekströms pinnstol Arka är en välsvarvad klassiker att tråna efter.

Annons

Stolab grundades 1907 i Smålandsstenar och har ända sedan starten producerat funktionella möbler av högsta kvalitet.

Yngve Ekström föddes 1913 i Hagafors i Småland. Han var känd som möbelformgivare, träsnidare, skulptör och arkitekt.

Arkas form bygger på tre olika cirklar och har enkla, harmoniska linjer utan vassa kanter –liksom så många andra möbler av Ekström.

Arka
Arka stol grön

1945 grundade Ekström tillsammans med sin bror det framgångsrika möbelföretaget ESE-möbler, i dag känt som Swedese. Där var han tongivande i ledningen ända fram till sin död 1988.

Ekströms pappa Oskar Ekström svarvade pinnstolar åt Hagafors Stolfabrik och snidade mycket i trä på sin fritid. Denna känsla för snickeri och hantverk ärvdes helt klart av sonen som var allsidigt skicklig på att hantera och formge trä.

Yngve Ekström förknippas ofta med en annan känd klassiker – länsstolen Lamino. Med över 150.000 sålda exemplar är det en av Sveriges mest sålda fåtöljer.

Annons

1955 formgav Yngve Ekström den låga pinnstolen Arka för Stolab. Stolen finns i naturlackad, oljad eller lackfärgad massiv björk. I samband med att Arka fyllde 60 år 2015, tillverkades en numrerad upplaga om 155 exemplar i ek.

Under ett antal år fanns Arka inte med bland Stolabs sortiment. 2007 togs produktionen upp igen och i dag är stolen en av deras mest älskade klassiker.

Publicerad i Rum Hemma nr 3-2017

Annons