Snabblektion i designhistoria – British racing green - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – British racing green

Få färger har fått så ikonisk status som british racing green. Men är den i själva verket irländsk?

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Namnet british racing green kommer ursprungligen från att det var den färgen Storbritannien använde på sina bilar inom internationell bilsport, men den brittiska färgen kan egentligen visa sig härstamma från Irland. När racingtävlingarna skulle hållas i England 1903 var sporten olaglig i landet, så de fick hållas i Irland istället. Irland ingick då i det brittiska riket, och för att hedra dem målades de brittiska Napierbilarna irländskt gröna. Kanske borde färgen heta Irish racing green?

Tack vare många framgångar för brittiska racingstall har färgen british racing green blivit en populär färg på flera brittiska sport- och lyxbilar. Den är exempelvis ofta ertappad på BMW-ägda modellen Mini Cooper såväl som britternas svar på den amerikanska jeepen – Land Rovern. Färgen har senare även blivit synonym med många sport- och lyxvarumärken, som exempelvis den quiltade jackan från Barbour.

Kärt barn har många namn. Förkortningen BRG står för british racing green, men färgen kan också gå under namnet brunswickgrön, brooklandgrön, jaktgrön, mossgrön och skogsgrön.

”Färgen har blivit synonym med många sport- och lyxvarumärken”

Sugen på att måla om i denna kulör? Hexkoden #004225 ger dig rätt nyans! Alcro Tallbarr och Farrow & Ball Duck Green är exempel på gröna nyanser som också kommer slående nära BRG.

Dörr målad i Farrow & Balls nyans Duck Green, slående lik british racing green.

Publicerad i Rum Hemma nr 6-2020

Annons