Snabblektion i designhistoria – Cesca Chair - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Cesca Chair

Den banbrytande och flitigt kopierade stolen Cesca av Marcel Breuer har över 90 år på nacken, men känns precis lika aktuell nu som då.

Annons

Cescas skapare, Marcel Breuer, var en ungersk-amerikansk arkitekt och möbelformgivare – kanske mest känd för Cesca Chair och Wassily Chair. Han föddes i Ungern 1902 och dog 1981 i New York, 79 år gammal.

Vid 18 års ålder flyttade Breuer till Tyskland för att studera vid Bauhausskolan. Han var då en av de första och yngsta studenterna och blev snabbt erkänd för sina snickerikunskaper.

Med tubformad stålram och rottingklädd sits och rygg var Cesca den första stolen i sitt slag att massproduceras. Stolen blev på sätt och vis som en första skiss för oändligt många efterföljare, och anses vara ett avgörande verk inom möbeldesignens historia. 

Thonet producerade stolen (då kallad B32) från lanseringen 1928 fram till andra världskriget. På 1950-talet tog den italienska producenten Dino Gavina över tillverkningen. I samma veva byttes namnet ut som en hyllning till Breuers dotter Francesca – även kallad Cesca.

”Cesca är en av de viktigaste stolarna från 1900-talet – och en av de vanligaste.”

– Cara McCarty, curator på avdelningen för arkitektur och design på Museum of Modern Art i New York.

1968 köpte möbelproducenten Knoll upp Gavinas fabrik och tog i samband med det över produktionen av stolen. I dag är Knoll den enda officiella producenten av autentiska Cesca-stolar. Designen patenterades dock aldrig, vilket har resulterat i otaliga kopior och att stolen – i olika former och prisklasser – syns på kontor och i hem över hela världen.

Annons

”Stolen kostar 45 dollar på Door Store, 312 dollar hos Palazetti och 813 dollar från Knoll – och fortfarande, för en vanlig människa, ser alla likadana ut.”

– Elaine Louie, New York Times, 1991, angående de många (och goda) kopiorna.

Publicerad i Rum Hemma nr 10-2019

Annons