Snabblektion i designhistoria – Coca Cola-flaskan - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Coca Cola-flaskan

Igenkännbar i såväl mörker som när den går sönder. Coca-Cola-flaskan har kallats för världens bästa produktdesign. Vi surplar i oss den ikoniska flaskans historia.

Annons

Text: Sophia Flemby Broberger

Pemberton’s French Wine Coca var ursprungsnamnet på Coca- Cola, en patentmedicin som såldes till apoteken. Grundaren bakom receptet var apotekaren Dr Johan Pemberton från Atlanta, USA. Drycken sålde han för fem cent, året var 1886.

Design så pass unik att den går att känna igen i mörker, så löd briefen inför den tävling som Coca-Cola utlyste i samband med att företaget skulle ta fram en ny flaskprofil. Vann gjorde svenska glasblåsaren Alexander Samuelsson. Flaskan lanserades 1916.

Coca cola
Annons
Coca cola-flaskans historia

Formen på flaskan var anpassad efter dåtidens buteljeringsmaskiner och smalnade därför av på mitten.

Den första cola-flaskan såldes 1894, men efter att flera företag börjat kopiera den bestämde man sig för att ta fram en unik design och utlyste därför en designtävling.

Andy Warhol & Salvador Dalí är några av konstnärerna som inspirerats av designen på flaskan. Andy Warhols avbildning av flaskan såldes för 242 miljoner kronor på Sothebys i London.

Flaskan skulle vara greppvänlig, och om den mot förmodan åkte i golvet skulle glaset inte splittras utan man skulle fortfarande kunna känna igen den.

Många företag har genom tiderna försökt att kopiera receptet men också efterlikna designen på flaskan. Det ledde till att företaget ansökte om patent 1951. Receptet på Coca-Cola är än idag hemligt och förvaras i ett bankfack.

Inspirationen till flaskans form kommer från kakaobönan vilken man trodde ingick i receptet. Det gjorde den inte.

Publicerad i Rum Hemma nr 12-2017

Annons