Fabergés dyrbart utsmyckade ägg var en uppskattad present inom den ryska tsarfamiljen. I dag är de värda miljoner. Det här är historien bakom världens mest exklusiva påskägg.
De dekadent utsmyckade Fabergéäggen skapades av guldsmeden Peter Carl Fabergé. Äggen är synonyma med den ryska Romanov-dynastin och det allra första skapades 1885 på uppdrag av tsar Alexander III, som ville ge en påskpresent till frugan – kejsarinnan Maria Fjodorovna (född Dagmar av Danmark).
Kejsarinnan var så förtjust i sin påkostade påskpresent, att tsaren utsåg Fabergé till hovleverantör och gav honom i uppdrag att skapa ett nytt ägg varje år. Inuti varje ägg gömde sig oftast en liten överraskning: allt från smycken till miniatyrporträtt och mekaniska föremål.
Traditionen levde vidare även efter tsar Alexanders död – detta tack vare hans son, nyblivna tsar Nicolaj II. Han beställde varje år två ägg, ett åt mamma änketsarinnan och ett åt sin fru Alexandra.

Det första ägget – även känt som Hen Egg – hade ett relativt enkelt yttre, men innehöll desto mer extravaganta skatter: en gyllene gula, som gömde en höna i guld, som i sin tur innehöll en liten diamantkrona.

Planeringen av ett ägg kunde ta ett helt år och utgick alltid från olika teman. Ett vinterägg täcktes av ”snöflingor” gjorda av diamanter och ett annat hyllade den transsibiriska järnvägen med ett glimmande inre som rymde ett litet tåg i rent guld.
”Jag undersökte det och sa ’du har ett kejserligt påskägg av Fabergé’, och han höll på att svimma”
– Kieran McCarthy, antikexpert på Wartski, till Daily Mail om när han informerade skrothandlaren att guldägget som han gett 85 000 kronor för var äkta Fabergé – The Third Imperial Easter Egg – värt 210 miljoner kronor.
Drygt 50 ägg producerades till den kejserliga Romanov-familjen. 43 stycken överlevde den ryska revolutionen 1917 och ägs i dag av förmögna samlare, museer och monarker över hela världen. Den brittiska kungafamiljen äger tre av de kejserliga äggen. Ett av dessa tre, Mosaic Egg, är pyntat med ett tätt nät av ädelstenar, diamanter och pärlor och innehåller ett miniatyrporträtt av Nicolaj II:s barn.
Publicerad i Rum Hemma nr 4-2019