Snabblektion i designhistoria – fåtöljen Up - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – fåtöljen Up

Skadliga freoner och en fängslad kvinnokropp – när man tittar närmare Gaetano Pesces ikoniska fåtölj Up är den inte helt utan kontroverser. Det här är historien bakom den karaktäristiskt kurviga möbeln.

Annons

Formgivaren Gaetano Pesce började experimentera hemma i sin Parisateljé med att vakuumförpacka det då absolut hippaste materialet: polyuretan. Snart utvecklade han en modell som, när den avlägsnades från sitt fyra tum tjocka PVC-kuvert, växte upp och antog formen av en kurvig och skön fåtölj. Pesce gav modellen namnet Up.

”Jag tror att kvinnor alltid varit ofrivilliga fångar i sig själva. Det var därför som jag bestämde mig för att ge fåtöljen formen av en kvinna”

– Gaetano Pesce om att fåtöljens form är en metafor för kvinnokroppen, fastkedjad i den runda fotpuffen likt en boja.

Möbelproducenten B&B Italia (då känt som C&B Italia) började producera Up 1969. Fåtöljen var både innovativ och lätt att transportera – den var framtiden. Vad man inte visste då var att fåtöljens polyuretan innehöll freon, som var skadligt för ozonlagret. 1973 upphörde därför all produktion av Up i dess ursprungliga form.

C&B Italia grundades 1966 av Cesare Cassina och Piero Ambrogio Busnelli. Företaget gick så pass bra att det började bli ett bekymmer för Cassina, vars eget företag med samma namn blev den största konkurrenten. Relationen mellan Cassina och Busnelli blev allt mer ansträngd och 1973 lyckades Busnelli köpa ut sin forna vapendragare och ändrade då företagets namn till B&B Italia.

Big Mama, La Mamma och Donna. Kärt barn har många namn, ett uttryck som sannerligen stämmer in på Gaetano Pesces formstarka Up.

Annons

Gaetano Pesce är känd för sina experimentella tankar kring design, material och produktionstekniker – något Up förkroppsligar. År 2000 samarbetade Pesce åter igen med B&B Italia för att bland annat återlansera Up. Den här gången utan freoner.

För att fira Ups 50 år på jorden lanserade B&B Italia under 2019 fåtöljen i en rad nya färger: orangeröd, marinblå, petroleumgrön, smaragdgrön och kardemumma. Det släpptes också en speciell jubileumsutgåva i beige- och petroleumgrön-randigt, en återblick till originalpaletten från 1969.

Publicerad i Rum Hemma nr 6-2019

Annons