Snabblektion i designhistoria – Fiskars universalsax - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Fiskars universalsax

Man hittar dem på såväl skolor och arbetsplatser, som hos exklusiva modehus och i privata hem. Vi dyker ner i historien om Fiskars kultförklarade sax som är en av Finlands mest välkända designikoner.

Annons

1967 överraskade Fiskars med lanseringen av världens första sax med plasthandtag. Saxen var både lättare och bekvämare att använda än konkurrenternas i tungt smide.

Olof Bäckström var en finländsk industriformgivare och mannen bakom Fiskars universalsax. De första prototyperna tog han fram redan 1961.

Fiskars universalsax
Fixa fina presenter med hjälp av Fiskars universalsax

När de första prototyperna skulle till produktion ville designern att saxen skulle bli svart, röd eller grön, men maskinisten beslutade sig för att göra slut på orange färg som redan fanns i maskinen först. Resultatet blev fyra prototyper i olika färger, där svart och orange var designteamets favoriter. Efter en intern omröstning beslutade man sig för att fortsätta tillverkningen av den orangefärgade versionen som vann med några få rösters marginal.

Under 2010 lanserades saxar med Muminmotiv, vilka sattes på plats med hjälp av en ny teknik som tar mönstret och färgerna in i plasten, ungefär som en tatuering.

Fiskars universalsax för vänsterhänta

Fiskars var först i världen att massproducera ergonomiska saxar för vänsterhänta. Saxen är en exakt spegelbild av den högerhänta, men tillverkas med rött handtag för att tydligt skilja dem åt.

Innan en sax från Fiskars får lämna fabriken i Finland ljudtestas den. Det är lätt att känna igen ljudet som uppstår när skärpunkten rör sig längs bladet.

En sax är i grunden en enkel produkt med små möjligheter till variation, men Fiskars har hittat ett sätt att göra sin produkt identifierbar – de har nämligen ensamrätt i flera länder på att använda sin orange färg på saxar.

Publicerad i Rum Hemma nr 8-2017

Annons