Snabblektion i designhistoria – Ikeas Ivar - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Ikeas Ivar

Ikeas förvaringssystem Ivar har kommit att bli en ikon – i sitt originalutförande eller, som så ofta, med personlig prägel.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

1968 tog Ivar plats i hyllorna på Ikea Kungens kurva utanför Stockholm. Ivar var från början en enkel lagerhylla i obehandlat trä, som sedan kom att bli en älskad favorit i de svenska folkhemmen.

Lennart Ekmark hette inredningschefen som stod bakom beslutet att ta in modellen Ivar. Han beskriver skåpet som möblernas jeans.

Förvaringssystemet i furu blomstrade på 1970-talet, hann med en dipp på 1980-talet och såg sedan till att slå försäljningsrekord på 1990-talet.

Annons

“Om jag får välja en favoritprodukt på Ikea måste jag välja Ivar. Den har en enkelhet som är positiv, och uppfyller flera kriterier för hållbarhet, både med tanke på miljö och ekonomi.”

– Lennart Ekmark, f.d. inredningschef på Ikea.

I Ivar-familjen finns i dag drygt 29 delar som går att kombinera på olika sätt.

Ivar är en förvaringsmöbel utan gränser. Den ikoniska möbeln får ofta ett unikt utseende beroende på vem den hamnar hos. Betsad, lackad, i sitt naturliga skick eller målad. Upphängd, på ben, i sin ensamhet eller flera tillsammans.

Publicerad i Rum Hemma nr 1-2020

Annons