Snabblektion i designhistoria – matlådan - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – matlådan

Rum hemma gräver ner sig i matlådans ursprung, en tidlös förvaringsikon i flera skepnader.

Annons

Text: Sophia Flemby Broberger

Lunchlådans historia börjar med industrialismen, när arbetarna inte längre hade möjlighet att gå hem för att äta sin lunch. Oftast består matådan då av en hård metallåda som kan ta smällar och hålla maten fräsch och intakt.

Den första patenterade har ett motiv av Musse Pigg på sig. Den är rund och med ett handtag som gör den lätt att bära med sig.

Innan den officiella matlådan gör entré använder arbetarna sig ofta av kak eller cigarettburkar för att förvara sin lunch.

3-i-1 matlåda från Ecolunchbox
3-i-1-matlåda från Ecolunchbox, 399 kr, Stadium.
Annons
Matlåda fylld med bär och grönsaker

Metall eller aluminium var de vanligaste materialen på lådan. Den uppfinns av Leo May, en gruvarbetare från Ontario som efter att ha fått sin låda skadad bestämmer sig för att tillverka en i ett mer slitstarkt material.

Vid sidan av lunchlådan hittar vi termosen som uppfinns 1892 och som även den ofta får tjäna som matlåda, men då för soppa, pasta eller varm dryck.

På 1950- talet gör matlådan stor succé. Mycket tack vare teven, eftersom flera av lådorna pryds av karaktärer från olika popu- lära program. Lådan blir mer personlig och med motiven kan man göra ett statement.

Under 1960-talet börjar matlådor i vinyl att dyka upp, ett material som är billigt men som visar sig vara mindre hälsosamt att förvara sin mat i.

Plastlådan gör entré under 1970-talet och med plasten kan man hålla priset nere.

Matlådor fylld med mat

Publicerad i Rum Hemma nr 8-2018

Annons