Snabblektion i designhistoria – Matta nr 7 - By RUM
Annons
Design, Inredning

Snabblektion i designhistoria – Matta nr 7

Josef Franks otroliga möbel- och mönsterarkiv gömmer många odödliga skatter. Matta nr 7, eller Odjursmattan, är en av dem och ritades för att ersätta äkta djurskinn.

Annons

Josef Franks Matta nr 7, även kallad Odjursmattan, visades för första gången upp (då i ryavariant) på San Francisco-utställningen 1939.

Josef Frank var inget fan av jakt och ritade därför flera mattor avsedda att ersätta riktiga djurskinn. Andra mattmotiv efterliknar stenlagda terrasser eller har mer abstrakta motiv. Frank menade att blommor och fåglar trampar man inte på, men möjligtvis på odjur.

De första Odjursmattorna var vävda i långhårig ryateknik, vilket gav odjuret en gosig päls. De modernare mattorna är dock handtuftade med en kortare och tätare lugg.

Matta nr 7, även kallad Odjursmattan, av Josef Frank för Svenskt Tenn

Josef Frank var inget vidare förtjust i sin samtids enfärgade miljöer och den franske arkitekten Le Corbusiers idéer om bostaden som ”en maskin att bo i”. Frank ifrågasatte den framväxande modernismen och fruktade att standardiserade inredningar skulle göra människor likartade och tråkiga.

”En enfärgad yta verkar orolig, en mönstrad lugnande”

– Josef Frank
Josef Frank

Josef Frank (1885–1967) växte upp Wien där han utbildade sig till arkitekt. 1933 fick den gryende antisemitismen i Österrike honom att fly till Sverige, där Estrid Ericson och Svenskt Tenn gav Frank en unik scen. 2 000 möbelskisser och 160 textila mönster senare räknas Josef Frank till en av Sveriges viktigaste formgivare någonsin.

Vid sidan av formgivning och mönsterkonstruktion ritade Josef Frank också hus. Bland annat fem stycken villor i Falsterbo som i dag ofta omnämns som Sveriges första funkishus.

Odjursmattan finns fortfarande i produktion hos Svenskt Tenn och går loss på 30 000 kronor.

Publicerad i Rum Hemma nr 3-2021

Annons