Snabblektion i designhistoria – Origo campingset - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Origo campingset

Origos klassiska campingbord med tillhörande stolar låg under 1950- och 1960-talen ständigt nedpackade i var mans bagagelucka redo för utflykt. Här är historien bakom det fällbara campingsetet som underlättade för den då så nymodiga bilsemestern.

Annons

En bilsemester på 1950- och 1960-talet var inte komplett utan 1. en kaffekorg och 2. ett campingset från Origo. Med sitt karakteristiskt blå bord och tillhörande taburetter var detta under lång tid marknadens finaste lilla campingset.

Origos campingset tillverkades av svenska Origoverken i Halmstad, vilka främst var producenter av kök för båt- och campingliv. Origoverken grundades 1933 av Ebbe Johanson i Halmstad. 1989 köptes företaget upp av Electrolux.

Illustration av Origos campingset

I Sverige är 25 procent av alla campinggäster internationella. Det är framför allt norrmän, danskar och tyskar som campar flitigast på svensk mark. Böda Sand på Öland är med sina 1 350 campingplatser och 125 stugor Sveriges största camping. Sverige är Europas sjunde största campingnation (sett till antal gästnätter). Frankrike är störst.

Annons för Origos campingset från tidigt 1960-tal

”En fullvuxen person kan mycket väl sitta på bordet”

Annons för Origo tidigt 1960-tal, som skulle tala för dess höga kvalitet och slitstyrka.

Campingsetet från Origo finns inte längre i produktion, men säljer i dag som smör på olika auktioner. Priserna ligger i dagsläget relativt lågt (majoriteten säljs för runt 200-lappen), men om man kommer över ett exemplar i toppskick med originalkartong får man vara beredd att hosta upp några hundringar extra.

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2019

Annons