Snabblektion i designhistoria – Ormbunkssoffan - By RUM
Annons
Design, Trädgård

Snabblektion i designhistoria – Ormbunkssoffan

En klassiker i parker och trädgårdar och ett över hundra år gammalt hantverk – det här är historien bakom den älskade ormbunkssoffan.

Annons

Text: Sophia Flemby Broberger 
Foto: Byarum

Den allra första världsutställningen arrangerades i London 1851, och ägde rum i Crystal Palace i Hyde Park. Det var också där som Ormbunkssoffan blev en kändis och började få flytta in i parker, trädgårdar och slott runtom i världen.

Inspirationen är hämtad från buskar och blad, som slingrar sig runt järnet och får soffan att smälta in i trädgårdar och landskap.

Originalsoffan var gjord i gjutjärn, ett material som var billigare än stål men ändå både slitstarkt och dekorativt.

Ormbunkssoffa från Byarum
Annons

I slutet av 1700-talet fick gjutjärnet spridning i Sverige och under kommande sekel fanns det ett hundratal gjutjärnsfabriker runtom i landet. Idag finns bara ett kvar, Byarum Bruk som ligger i Småland.

Ormbunkssoffan i svart

I dag tillverkar Byarum soffan i aluminium som lackeras med färg. Detta eftersom den ursprungliga gjutningsmetoden gjorde att soffan lätt började rosta. Byrum är de enda som tillverkar soffan i Sverige. Gjuteriet arbetar fortfarande efter en äldre metod, en så kallad råsandsformning, som gör varje gjutning unik.

Soffans populäritet har inte dalat, en nytillverkad kostar i dag 11 000 kronor och på auktion klubbas den för runt 3 000 kronor.

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2018

Annons