Snabblektion i designhistoria – Pipistrello - By RUM
Annons
Design

Snabblektion i designhistoria – Pipistrello

En designikon tillika startskottet för skaparen Gae Aulentis långa och lovande karriär – italienska lampklassikern Pipistrello har utan tvekan gjort avtryck i designhistorien.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Gae Aulenti tog arkitekturexamen år 1954 som ensam kvinna av 20 studenter. På den här tiden gav man inga arkitektjobb till kvinnor och det skulle dröja tio år innan hon fick sitt första jobb som arkitekt.

Gae Aulenti ritade ursprungligen Pipistrello år 1964 på uppdrag av det italienska varumärket Olivetti för deras showroom i Paris. Men det var först när producenten Martinelli Luce visade intresse ett år senare som den sattes i produktion, och kom ut på marknaden år 1965. Namnet ”Pipistrello” är italienska och betyder fladdermus.

Hon fick ofta höra ”det här är ett jobb för en man” till vilket hon alltid svarade ”men jag tänker då inte sluta” medan hon skissade vidare.

Efter lampans framgång tog Gaes arkitektkarriär fart. Musee d’Orsay i Paris, museet för asiatisk konst i San Francisco och italienska kulturinstitutet i Tokyo är några av hennes mest uppmärksammade skapelser. År 2005 startade hon sitt eget arkitektkontor, Gae Aulienti Architetti Associati.

”Lampan anses vara en av de främsta ikonerna från efterkrigsmodernismen i Italien.”

Lampan lanserades år 2013 i en minimodell, och år 2015 firade man dess 50-årsjubileum genom att ge ut en version i guld. Modellen finns i dag i ett flertal färgsättningar och är höj- och sänkbar – den teleskopliknande halsen kan utökas med upp till 20 centimeter.

Pipistrello finns bland annat på Centre Pompidou i Paris och Metropolitan Museum of Art i New York. Lampan anses vara en av de främsta ikonerna från efterkrigsmodernismen i Italien.

Publicerad i Rum Hemma nr 10-2020

Annons